w

6 wskazówek dzięki którym uzyskasz bogate i zdrowe plony pomidorów

Pielęgnacja pomidorów nastręcza ogrodnikom niemałych problemów.

Są to rośliny kapryśne i żarłoczne. Muszą być odpowiednio zabezpieczone w składniki odżywcze, ale także dość łatwo je przenawozić.

Jednakże trzymając się tych kilku zasad można zapobiec większość problemom na jakie ogrodnik ma wpływ.

1. Spryskaj kwasem borowym

Aby zwiększyć plon krzewu pomidora podczas kwitnienia, dobrze jest spryskać rośliny słabym roztworem kwasu borowego. Pomaga zawiązać i rosnąć owocom.

Stymuluje też tworzenie nowych punktów wzrostu i przyczynia się do wzrostu cukru w ​​owocach.

Receptura składu: rozcieńczyć 10 g proszku kwasu borowego w 10 l wody.

Wystarczy spryskać 1-2 razy.

2. Ściółkowanie

Chyba nikt już nie wątpi w zalety tej sztuczki. Pod warstwą ochronną nie tworzy się skorupa, wilgoć jest zachowana, struktura gleby nie jest naruszona, chwasty nie kiełkują, a korzenie nie są odsłonięte podczas podlewania. Same zalety.

Czym można pokryć glebę? Siano, słoma, kompost, trociny, zrębki, skoszona trawa, a nawet własne liście.

3. „Własna ziemia”

Ogrodnicy zauważyli, że pomidory uwielbiają rosnąć na własnych liściach!

Jesienią liście, łodygi i korzenie wystarczy pociąć i pozostawić na ziemi, a wiosną przyszłego roku stanie się najlepszym miejscem dla młodych sadzonek pomidorów.

4. Wilki

Eliminacja dodatkowych pędów tzw. wilków (pędy wyrastające z połączenia głównej łodygi z liściem). Roślina przestaje wydawać nadmiar energii i składników odżywczych i skupia się tylko na „użytecznej aktywności”.

5. Usuwanie liści

Liście pomidora obrywamy podczas owocowania. Wówczas roślina całą swoją moc przekierowuje na owoce. Ponadto dolne liście w kontakcie z ziemią mogą stać się przewodnikiem infekcji.

6. Dokarmianie dolistne pomidorów

Opatrunek dolistny najlepiej wykonywać raz na 7-9 dni wieczorem.

Czego użyć do opatrunku dolistnego:

-mocznik (na 10 l – 1 łyżeczka);
-azotan potasu lub monofosforan potasu (na 10 l – 1 łyżeczka);
-azotan wapnia (na 10 l – 1 łyżka stołowa);
-20 kropli jodu na 10 l wody.

Źródło: Miniatura wpisu: freepik.com