Najlepsze ciasteczka to przede wszystkim takie łakocie, które można przygotować bez szybko i nie wymagają szczególnych umiejętności cukierniczych.
Czasem te umiejętności zastępuje nietypowy składnik, który wykona za nas część zadania. W tym przypadku jest to … piwo!
Skraca czas przygotowania wymusza procesy, które zapewniają ciasteczkom lekkość i kruchość. Dzięki niemu są naprawdę proste i łatwe do przygotowania.
Przepis na francuskie ciastka z piwem
Składniki
- margaryna – 500 gramów;
- mąka – 4 szklanki;
- piwo – 1 szklanka;
- jajko – 1 sztuka;
- cukier do posypania.
Wykonanie:
Zmiękczoną margarynę wymieszaj z 3/4 mąki.
Następnie wlej piwo i dodaj resztę (1/4) mąki. Zagnieć ciasto.
Ciasto podziel na trzy części.
Włóż do lodówki i pozostaw na kilka godzin (albo do zamrażarki wtedy wystarczy godzina).
Następnie rozwałkuj ciasto na warstwę grubości co najmniej 0,5 cm. Wytnij ciasteczka za pomocą foremek lub po prostu użyj noża i potnij na prostokąty.
Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj ich wierzch żółtkiem i posyp cukrem.
Te ciasteczka są również świetne w wersji wytrawnej, ponieważ w cieście nie ma cukru. Na wierzchu można je posypać sezamem, gruboziarnistą solą, kminkiem, chia lub ziołami.
Rozgrzej piekarnik do 200°C, piecz ciasteczka na złoty kolor przez 15-20 minut. Smacznego!