Nie uwierzysz, z czego są zrobione te pyszne ciasteczka

Najlepsze ciasteczka to przede wszystkim takie łakocie, które można przygotować bez szybko i nie wymagają szczególnych umiejętności cukierniczych.

Czasem te umiejętności zastępuje nietypowy składnik, który wykona za nas część zadania. W tym przypadku jest to … piwo!

Skraca czas przygotowania wymusza procesy, które zapewniają ciasteczkom lekkość i kruchość. Dzięki niemu są naprawdę proste i łatwe do przygotowania.

Przepis na francuskie ciastka z piwem

Składniki

  • margaryna – 500 gramów;
  • mąka – 4 szklanki;
  • piwo – 1 szklanka;
  • jajko – 1 sztuka;
  • cukier do posypania.

Wykonanie:

Zmiękczoną margarynę wymieszaj z 3/4 mąki.

Następnie wlej piwo i dodaj resztę (1/4) mąki. Zagnieć ciasto.

Ciasto podziel na trzy części.

Włóż do lodówki i pozostaw na kilka godzin (albo do zamrażarki wtedy wystarczy godzina).

Następnie rozwałkuj ciasto na warstwę grubości co najmniej 0,5 cm. Wytnij ciasteczka za pomocą foremek lub po prostu użyj noża i potnij na prostokąty.

Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj ich wierzch żółtkiem i posyp cukrem.

Te ciasteczka są również świetne w wersji wytrawnej, ponieważ w cieście nie ma cukru. Na wierzchu można je posypać sezamem, gruboziarnistą solą, kminkiem, chia lub ziołami.

Rozgrzej piekarnik do 200°C, piecz ciasteczka na złoty kolor przez 15-20 minut. Smacznego!

Źródło: youtube.com, Miniatura wpisu: youtube.com

Sadzonki pomidorów przygotowuję zawsze w ten sposób. Mają mocne korzenie i nie chorują

6 wskazówek dzięki którym uzyskasz bogate i zdrowe plony pomidorów