Szmaragdowy napój estragon na letnie upały i zimowe wieczory – przepis

W upalne dni nie mamy siły ani ochoty na nic. Najlepiej po prostu unikać wysiłku i pamiętać o nawodnieniu, które jest bardzo ważne.

Zawsze najlepszą opcją jest sama woda, jednak wiele osób chętniej sięga po napoje smakowe. Te ze sklepowych półek nie są jednak ani smaczne ani zdrowe (zawierają barwniki i konserwanty) ani też nie zaspokajają pragnienia.

Tymczasem istnieją ciekawe przepisy na letnie napoje, które i wyglądają i smakują rewelacyjnie, są o wiele zdrowszą opcją i należycie nawadniają.

Ten, który dziś podajemy pochodzi z Gruzji i został zaprezentowany na kanale Melissa Mir w serwisie youtube.

Ten szmaradgowo-zielony napój o nazwie „tarchun” został wynaleziony w XIX wieku przez aptekarza z Tyflisu, a receptura pozostaje niezmieniona do dziś.

Potrzebujesz dwóch głównych składników: estragonu i cytryny, a oprócz tego słój, słodzik i woda.

Składniki na szmaragdowy napój estragon:

  • Estragon – 2 pęczki
  • 2 cytryny
  • cukier puder – 80 g na słoik lub odpowiedni słodzik np. stewia, cukier trzcinowy lub miód.
  • gorąca woda
  • słoik – 2 litry

Jak zrobić letni napój estragon?

Estragon opłucz kilka razy.

Cytrynę pokrój w plasterki, usuń pestki. Następnie ułóż plastry cytryny w słoikach dołóż do nich estragon.

Do każdego słoika wsyp 80 g cukru lub odpowiednią ilość słodzika zastępczego i zalej wrzątkiem.

Słoiki zamknij pokrywkami, zawiń i odstaw na jeden dzień.

Domowy napój Estragon można przechowywać w zamkniętych słoikach do 1 roku, dlatego nawet zimą można skosztować tego aromatycznego napoju!

Ilość składników podana jest na podstawie 4 dwulitrowych słoików. Nie zapomnij ich wcześniej wysterylizować.

Przecier pomidorowy do słoika na zimę – prosty i pyszny!

5 nietypowych sposobów wykorzystania cukinii