Ten prosty, domowy napój polecany jest jako środek na poprawę ogólnego stanu zdrowia. Starsi dobrze go pamiętają. Nasze babcie wiedziały, że nie ma lepszego sposobu na naturalne wzmocnienie organizmu. Dawniej stosowany był przede wszystkim na przeziębienia, kaszel, zapalenie płuc i gruźlicę ale też choroby serca, bezsenność czy zapalenie stawów.
Miksturę warto stosować wspomagająco właściwe leczenie ale też zapobiegawczo. W sytuacjach gdy nasz organizm został osłabiony w wyniku zmarznięcia lub przewiania mleko z czosnkiem skutecznie wyhamuje rozwój choroby.
Do przygotowania mleka z czosnkiem potrzebujemy:
500 ml mleka, 10 posiekanych ząbków czosnku (bez łupin), 2 łyżeczki miodu, 250 ml wody
Przygotowanie: Wlej wodę i mleko do garnka, dodaj czosnek. Postaw garnek na małym ogniu i mieszaj, aż zawartość zmniejszy się o połowę. Wystudź, odcedź i dodaj miód. Dla skuteczności zaleca się pić czosnek w letniej temperaturze.
Korzystne efekty
Wszystkie trzy składniki receptury mają korzystne właściwości dla naszego organizmu. W połączeniu stają się niezwykle silną bronią w walce z bakteriami i wirusami powodującymi różnego typu schorzenia.
Problemy sercowe
Regularne spożywanie mleka z czosnkiem zmniejsza poziom złego cholesterolu, zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi i ułatwia krążenie. W tym przypadku zaleca się zastosowanie mleka odtłuszczonego.
Astma
Przy problemach z astmą wystarczą 3 filiżanki na dobę aby zmniejszyć objawy
Zapalenie płuc
Aby wspomóc leczenie pij 3 szklanki dziennie.
Przeziębienie i kaszel
Czosnek ma działanie antybakteryjne, a miód pszczeli stosowany jest jako dobry środek wykrztuśny. Przy kaszlu do mikstury można dosypać szczyptę kurkumy i pieprzu lub ostrej papryki.
Artretyzm
Codzienne spożywanie czosnku w mleku zmniejsza stany zapalne i ból.
Wspomaga walkę z z bezsennością
Mikstura ma również działanie relaksuje. Wypicie szklanki kilka godzin przed snem ułatwi zasypianie.