To jeden z tych przepisów, z których jak raz skorzystasz to potem robisz to regularnie.
Jest bardzo prosty, a efekt końcowy wyśmienity! Taką przekąskę można przechowywać nawet do pół roku, co jest bardzo wygodne.
Potrzebne składniki:
- Surowy boczek z dużą warstwą mięsa (boczek można zastąpić karkówką)- 2,2 kg.
- Sól – 1 płaska łyżka
- Słodka papryka – 2 łyżeczki
- Kolendra – 1 łyżeczka
- Suszony czosnek – 1 łyżeczka
- Musztarda w proszku – 0,5 łyżeczki (można użyć łyżkę zwykłej lub roztartych w moździerzu kulek gorczycy
- Tymianek – 1 łyżeczka
- Ostra papryka – 0,5 łyżeczki
- Kminek – 1/3 łyżeczki
- Czarny pieprz – 0,5 łyżeczki
Mięso wychodzi pikantne, ostrość można zmniejszyć rezygnując z ostrej papryki lub zmniejszając ilość papryki i pieprzu.
Przygotowanie:
1. Boczek (lub karkówkę) z dobrą warstwą mięsa kroimy na kawałki razem ze skórą. Do litrowego słoika wchodzą zwykle 3-4 kawałki.
2. W miseczce mieszamy przyprawy: sól, słodką paprykę, mieloną kolendrę, suszony czosnek, musztardę, tymianek, ostrą paprykę, kminek i mielony czarny pieprz.
3. Zanurzamy kawałki w marynacie tak by pokryła je z każdej strony.
4. Ciasno upychamy mięso do słoika.
5. Przykrywamy słoiki pokrywkami (nie zakręcamy) i wstawiamy do zimnego piekarnika ustawionego na 200 stopni. Pieczemy do czasu aż pojawią się pierwsze bąbelki (zajmie to około 30 minut), następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez półtorej godziny.
6. Po upieczeniu dokręcamy pokrywki, schładzamy do temperatury pokojowej i odkładamy do przechowywania.
Przechowujemy słoiki w chłodnym miejscu lub w lodówce! Takie mięso dobrze przechowuje się nawet do pół roku!
Podczas pieczenia kawałki nieco się skurczą i można je łatwo wyjąć ze słoików.
Wypróbuj koniecznie, a przepis stanie się jednym z Twoich ulubionych!