Małe, niepozorne owoce z naszych pól, a drzemie w nich ogromna moc!

Głóg jest uwielbiany zarówno w medycynie tradycyjnej, jak i współczesnej alternatywnej ze względu na swoje wyjątkowe właściwości lecznicze i bardzo małą listę przeciwwskazań do przyjmowania.

Roślina służy jako podstawa nalewek, wywarów lub naparów, ale z niej przygotowuje się także kompoty, wino i dżemy i parzy na herbatę.

Roślina rośnie w wielu regionach naszego kraju, łatwo ją zbierać i przetwarzać do wykorzystania w przyszłości.

Głóg: jakie są jego cechy

Głóg jest ceniony za szereg przydatnych składników w swoim składzie. To wysoka zawartość witamin i kompleksu pierwiastków śladowych (m.in. jodu, kobaltu i selenu), a także beta-karotenu, garbników, fitosteroli, różnych kwasów organicznych i glikozydów.

Ponadto głóg jest bogaty w olejki eteryczne, fitohormony. Te jagody mają niską zawartość kalorii, co pozwala na dodanie ich do diety osób odchudzających się, jednocześnie uzupełniając podaż pierwiastków śladowych i niezbędnych witamin. Pomaga radzić sobie z niedoborami witamin poza sezonem.

Lecznicze właściwości głogu

Owoc głogu, a także jego liście i kwiaty zawierają dużą ilość związków biologicznie czynnych o działaniu leczniczym i profilaktycznym. Dzięki takiemu składowi głóg pomaga w ogólnej poprawie zdrowia i stymulacji odporności. Ponadto wskazany jest do wzmacniania ścian naczyń krwionośnych, w tym drobnych naczyń włosowatych, a także jako środek przeciw skurczom naczyniowym, zioło moczopędne i przeciwobrzękowe oraz jako środek obniżający poziom cholesterolu.

Roślina ta, przy regularnym i prawidłowym przyjmowaniu, wywiera szereg działań terapeutycznych i profilaktycznych na organizm dorosłych i dzieci.

Różne opcje kompozycji leczniczych (wywary, herbata, napary, nalewki) mają działanie przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe. Dzięki temu można je stosować przy przeziębieniach, stanach zapalnych dróg oddechowych i problemach trawiennych.

Biologicznie aktywne składniki głogu pomagają w zapobieganiu rozwojowi komórek nowotworowych w organizmie.

Witaminy i minerały zawarte w roślinie pomagają wzmocnić ściany naczyń i mięsień sercowy, chroniąc przed patologiami sercowo-naczyniowymi.

Roślina ma działanie regenerujące, dzięki czemu jest aktywnie wykorzystywana w procesie gojenia ran i oparzeń, do odmładzania organizmu dzięki zdolności do stymulacji syntezy włókien kolagenowych w skórze i odnowy nabłonka.

W zwalczaniu napadów migreny i napięciowych bólów głowy, w walce z alergiami i napadami padaczkowymi stosuje się różnego rodzaju leki. Istnieją dowody na to, że herbata z głogu i nalewka z niego, przyjmowane na receptę lekarską, pomaga w normalizacji funkcji tarczycy, poprawia regulację glukozy we krwi, oczyszcza wątrobę i wzmaga jej aktywność, a przy tym stymuluje procesy metaboliczne i utratę wagi, spalając nadmiar tłuszczu.

Przeciwwskazania głogu

Jedną z zalet głogu jest brak toksyczności, dzięki czemu można go używać przez długi czas bez niebezpiecznych lub negatywnych skutków zdrowotnych. Ale to wcale nie znaczy, że głóg nie ma zupełnie żadnych ograniczeń do jego stosowania.

Wśród kluczowych zakazów jego stosowania warto wyróżnić:

• herbata, wywary lub napary z owoców rośliny nie powinny być przyjmowane na pusty żołądek – ponieważ podrażnia błony śluzowe przewodu pokarmowego i może prowadzić do zaostrzenia przewlekłych patologii, wywoływać bóle brzucha i skurcze jelit;

• nie można stosować jednocześnie głogu w różnych postaciach, herbaty lub wywarów, nalewek – może to wywołać niepożądane reakcje interakcji i wywołać ból brzucha, skurcze i stany zapalne;

• nie można go stosować przed jazdą – działa relaksująco, uspokajająco i mogą wywoływać senność, która jest niebezpieczna podczas prowadzenia pojazdu;

• zabronione jest używanie głogu kobietom w ciąży (w każdym trymestrze ciąży), czasami roślina może wywołać krwawienie, przedwczesny poród lub śmierć płodu;

• zdecydowanie nie zaleca się przyjmowania jakichkolwiek preparatów z głogiem dla kobiet karmiących piersią;

• naturalne jest, że wszelkie warianty preparatów z głogiem podlegają zakazowi, jeśli istnieje podejrzenie alergii lub nietolerancji na składniki roślinne;

• całkowicie konieczne jest wykluczenie spożycia głogu u pacjentów po udarze lub zawale serca, może on wywołać komplikacje i pogorszenie stanu.

Skutki uboczne przyjmowania preparatów z głogu są często spowodowane niewłaściwym doborem dawki lub samoleczeniem, przyjmowaniem nadmiaru leku. Ważne jest, aby leczenie tym fitosurowcem przeprowadzać tylko po rozmowie z lekarzem i ściśle pod jego kontrolą. Lekarz oceni interakcje głogu z tradycyjnymi lekami, wybierze schemat leczenia i czas jego trwania.

Zastosowanie głogu

Leki ziołowe z głogiem są aktywnie stosowane w leczeniu problemów zdrowotnych kobiet. Herbata, wywary, napary pomagają wyeliminować niedotlenienie tkanek, utrzymać zdrowy układ sercowo-naczyniowy, zmniejszyć nasilenie migren i wyregulować poziom hormonów płciowych. Zażywanie głogu pomaga również w spowolnieniu procesów starzenia, zachowuje młodość skóry i usuwa drobne defekty. Pomaga w korekcji wagi, likwiduje obrzęki i usprawnia procesy metaboliczne, stymulując spalanie podskórnej tkanki tłuszczowej.

Głóg jest nie mniej przydatny dla męskiego ciała. Ziołowe środki z tej rośliny pomagają wyeliminować lub zmniejszyć nasilenie patologii tętnic wieńcowych, normalizują naruszenie przepływu krwi włośniczkowej i eliminują konsekwencje niedotlenienia tkanek. Głóg zwalcza częste bóle głowy, normalizuje sen i likwiduje nerwice, pomaga w leczeniu zaburzeń erekcji (w tym związanych z przepracowaniem i stresem).

U dzieci preparaty ziołowe z głogiem można stosować ściśle według zaleceń lekarza. Pomagają uzupełnić zapasy witamin i minerałów, wzmacniają układ odpornościowy, ogólny stan organizmu. Herbata pomaga normalizować sen, wzmocnić ściany naczyń i wyeliminować nadpobudliwość, poprawić trawienie. Ale preparaty z głogiem są zalecane tylko dzieciom po 10 roku życia.

Zaobserwowano, że u osób z chorobami serca, które przez 8 tygodni, 3 razy dziennie zażywały po 30 kropli wyciągu ze świeżych owoców głodu znaczącej poprawie uległa tolerancja wysiłku.

Receptury fitopreparatów na bazie głogu

Głóg wchodzi w skład wielu preparatów i preparatów ziołowych, jednak najczęściej stosowane są następujące rodzaje ziołolecznictwa.

Owoce są zdatne do zbioru we wrześniu i październiku, początkowo suszy się je w temperaturze 30 st. C, a pod koniec dosusza w 50 st. C.

Nalewka, wywar lub napar z jagód głogu pomaga w eliminacji nerwicy i stresu, drażliwości, normalizuje pracę serca i naczyń krwionośnych, wzmacnia układ odpornościowy i ogólny ton emocjonalny.

Nastój

200 g świeżych jagód opłukać, posortować, umieścić ciasno w słoiku z szerokim otworem i wlać 200 ml czystego alkoholu. Odstaw na 3 tygodnie, od czasu do czasu potrząsając. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Po odstaniu odcedź nalewkę.

Zażywaj 2 łyżki trzy razy dziennie.

Źródło: kp.ru, Miniatura wpisu: Dr. Mindy A. Curry, ND Passion For Healing Naturopathic/youtube

Jak organizm ostrzega nas, gdy mamy problem zdrowotny. Ignorujemy wiele z tych znaków

Przepis na przedłużenie życia, który został już przetłumaczony na wszystkie języki świata