Czosnek jest znany w wielu tradycjach ze swoich silnych działań profilaktycznych i terapeutycznych. Zawiera związki o właściwościach przeciwnowotworowych i przeciwbakteryjnych.
Spożywanie czosnku zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i metabolicznych.
Fitoterapeuta Constantin Milică cytuje w jednej ze swoich książek medycyny naturalnej korzystne efekty profilaktycznego leczenia czosnkiem dla układu sercowo-naczyniowego.
Leczenie polega na spożywaniu codziennie 2-3 ząbków czosnku na czczo.
Kuracja trwa 2 miesiące i zaleca się ją osobą cierpiącym na nadciśnienie lub inne choroby układu krążenia, w celach profilaktycznych, jeśli nie ma innych problemów zdrowotnych, w których surowy czosnek jest niewskazany.
Ze względu na wysoką zawartość siarczków czosnek zmniejsza złogi cholesterolu LDL w ścianach tętnic. Ma również działanie hipotensyjne, fluidyzujące i rozszerzające naczynia krwionośne.
Inne efekty terapeutyczne:
• reguluje tętno i skurcze serca
• stymuluje krążenie krwi
• oczyszcza naczynia krwionośne
• obniża poziom cholesterolu na ścianach tętnic
• ma wpływ na obniżenie ciśnienia krwi
Specjaliści zalecają osobom z chorobą sercowo-naczyniową lub zagrożonym nią codzienne spożywanie surowego czosnku w ramach profilaktyki długoterminowej, szczególnie osobom powyżej 50. roku życia.
Leczenie czosnkiem należy uzupełnić dietą lakto-wegetariańską. Spożywanie soków warzywnych jest szczególnie korzystne. Najlepsze będą z buraków czerwonych, marchwi, pietruszki oraz soku pomidorowego. Pij 50 ml soku z 1 łyżeczką wyciśniętego czosnku, chrzanu i soku cytryny. Pij 2-3 takie dawki soku każdego dnia.
Co mówią badania nukowe na temat właściwości leczniczych czosnku?
Szereg przeprowadzonych badań potwierdza korzystne działanie czosnku w zapobieganiu i leczeniu chorób sercowo-naczyniowych.
Naukowcy wykazali w badaniach klinicznych i eksperymentalnych, że czosnek pomaga obniżyć ciśnienie krwi, poziom cholesterolu w surowicy i trójglicerydów, zapobiega miażdżycy naczyń krwionośnych i hamuje agregację płytek krwi.
Eksperymenty na zwierzętach wykazały, że dożylne podawanie wyciągów z czosnku powoduje obniżenie skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi. Podawanie doustne zwierzętom z nadciśnieniem doprowadziło poziom ciśnienia krwi do normy.
W badaniach klinicznych na ludziach czosnek obniżył ciśnienie krwi u ponad 80% pacjentów z nadciśnieniem tętniczym. Autorzy wskazali, że czosnek nie wywołał skutków ubocznych ani poważnych powikłań.
Podawanie czosnku szczurom z hipercholesterolemią wywołaną wysokim cholesterolem znacznie obniżyło poziom cholesterolu w surowicy, trójglicerydów i cholesterolu LDL.
Większość badań na ludziach dotyczących efektów hipolipidemicznych wykazała, że preparaty czosnkowe znacznie obniżają poziom cholesterolu w surowicy i trójglicerydów.
Metaanaliza sugeruje nawet, że czosnek można uznać za bezpieczniejszą opcję leczenia niż konwencjonalne leki obniżające poziom cholesterolu.
Inne badania na ludziach potwierdziły, że czosnek pomaga również zapobiegać zakrzepicy.