Gagauzi to grupa etniczna pochodzenia tureckiego posługująca się językiem gagauskim. Zamieszkują Gagauzję w południowej Mołdawii, na Ukrainie, mniej licznie w Bułgarii, Rumunii i Kazachstanie.
Bogactwo kuchni Gagauzów, tradycji przekazywanej od wieków obejmuje ich koczowniczy tryb życia i połączenie z kuchnią turecką i bałkańską.
Przepisy kulinarne Gagauzów, zwłaszcza potrawy z mąki są dość oryginalne i często zaskakują połączeniami składników, ale smakują naprawdę wybornie.
Zachęcamy więc czytelników do przygotowania prostych i apetycznych pierożków z ciasta drożdżowego według oryginalnej receptury gaugaskiej.
Nadzienie może być dowolne, choć w oryginale są wypełnione kapustą.
Przepis na Gagauskie pierożki z kapustą
Składniki na ciasto:
450 g mąki
260 ml wody
7 g suchych drożdży
1/2 łyżeczki. sole
olej słonecznikowy do smażenia
Składniki do nadzienia:
1 kg kapusty
1 cebula
1/4 łyżeczki suszonej mięty
1/2 łyżeczki czerwonego mielonego pieprzu
sól i czarny mielony pieprz do smaku
pęczek pietruszki i koperku
5 łyżek oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
1. Wymieszaj przesianą mąkę z solą i suchymi drożdżami.
2. Stopniowo wlewaj wodę i mieszaj, aby uzyskać
miękkie ciasto.
3. Włóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
4. W międzyczasie posiekaj cebulę i kapustę.
5. Smaż cebulę na oleju na średnim ogniu, na złoty kolor.
6. Dodaj posiekaną kapustę i podsmaż na mocnym ogniu, ciągle mieszając.
7. Dodaj czerwony mielony pieprz, miętę, wymieszaj.
8. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż będzie miękka.
9. Na koniec dodaj posiekane zioła, wymieszaj, dosmakuj i wyłącz.
10. Posyp stół mąką, ugniataj ciasto, podziel je na małe kawałki.
11. Rozwałkuj je w cienkie okrągłe ciastka i ułóż dla wszystkich
nadzienie łyżką.
12. Uformuj pierożki wielkości dłoni.
13. Smaż placki po obu stronach w rozgrzanym oleju.
14. Odsącz z oleju na papierowym ręczniku.
15. Drożdżowe pierożki są gotowe.
16. Pyszności!