Do szybkiego i aktywnego wzrostu oraz obfitego owocowania ogórków i pomidorów trzeba zachęcać krzewy dodatkowym wsparciem.
Zadbać musimy zarówno o dostarczenie składników mineralnych jak i substancji, które poprawiają ich przyswajalność.
Nie wszyscy ogrodnicy wiedzą, że kwas cytrynowy to cudowne lekarstwo, które może ożywić nawet wyjątkowo oporne i mizerne krzewy warzywne. Nawożenie kwasem cytrynowym stymuluje wzrost, usprawnia procesy metaboliczne, pomaga przekształcać trudno dostępne w glebie mikro- i makroelementy w formę łatwo przyswajalną dla roślin.
Większość hodowców pomidorów, którzy stosują nawożenie kwaskiem, stwierdza, że jakość ich plonów wyraźnie się poprawia wraz z poprawą wykorzystania potasu.
Dlaczego warto nawozić kwaskiem cytrynowym
Ogrodnicy często napotykają problemy podczas uprawy pomidorów. Nawet przy prawidłowym odżywianiu krzewów czasami sadzonki wyglądają niezdrowo, a ich rozwój zatrzymuje się.
Główne objawy kłopotów sadzonek w gruncie otwartym lub szklarniach i tunelach, są spowodowane brakiem soli fosforowych i potasowych i objawiają się następująco:
- liście zwinięte, ale nie z gorąca;
- żółknięcie dolnych blaszek liściowych;
- pojawienie się fioletowych żył na liściach środkowego poziomu;
- liliowo-niebieski odcień dolnej części liści;
- opadanie liści;
- brak rozwoju wierzchołkowej części krzewu, która staje się ciemnozielona lub odwrotnie, nadmierne wydłużenie punktu wzrostu z powodu asymilacji tylko substancji azotowych z gleby;
Jeśli Twoje pomidory po ukorzenieniu się w ogrodzie mają wymienione objawy głodu fosforowego i potasowego, a jednocześnie zastosowałeś nawozy zawierające sole potasu, fosforu, żelaza i innych pierwiastków śladowych, prawdopodobnie rośliny nie mogą wchłonąć tych substancji z gleby.
Korzyści z kwasu cytrynowego dla warzyw
Ten problem można rozwiązać za pomocą roztworu kwasu cytrynowego. Okazuje się, że nawozy fosforowe rozpuszczają się w cytrynianach. Oznacza to, że trudno dostępne dla systemu korzeniowego sadzonek sole fosforu łatwo rozpuszczają się w kwasie cytrynowym, który jest trójzasadowym kwasem karboksylowym, zamieniając się w biodostępne formy do wchłaniania przez korzenie.
Ponadto naukowo udowodniono, że wprowadzenie do gleby roztworu kwasu cytrynowego stymuluje wszystkie procesy energetyczne zachodzące w organizmach roślinnych.
Równolegle z przemianą soli fosforowych pożywka mobilizuje inne pierwiastki chemiczne niezbędne do aktywnego owocowania: wapń, żelazo, miedź, mangan, cynk i inne pierwiastki śladowe wprowadzone wcześniej do gleby, ale unieczynnione w wyniku różnych procesów chemicznych.
Dlatego nawet pojedyncze podlewanie pomidorów pod korzeń roztworem kwasu cytrynowego pomaga poprawić odżywienie krzewów, a także prowadzi do zwiększenia plonów o 25%.
Wystarczy raz podlać krzewy pomidora cytrynianem, aby w ciągu tygodnia uzyskać imponujący wynik w postaci poprawy wyglądu krzewów i wejścia w fazę aktywnego owocowania (pączkowanie, kwitnienie, zawiązywanie owoców).
Stosowanie roztworu kwasu cytrynowego przy uprawie pomidorów zmniejsza także ryzyko zgnilizny wierzchołkowej spowodowanej brakiem wapnia, czyli niezdolnością sadzonek do jego wchłaniania, a także jest uważane za skuteczne zapobieganie głodowi mineralnemu sadzonek.
Oprócz pomidorów inne uprawy psiankowatych reagują również na pojedyncze zastosowanie roztworu kwasu cytrynowego – bakłażan i papryka, a także ogórki i cukinia.
Jak stosować nawożenie kwaskiem cytrynowym
Wystarczy rozcieńczyć 1 łyżkę stołową kwasku cytrynowego w 10 litrach wody. Karmienie należy wykonać po głównym podlewaniu. Wlewamy 0,5-1 litra pod każdy krzak zależnie od wielkości i stanu.