Prosty suplement z kwaskiem cytrynowym ożywi nawet martwe krzewy pomidorów i ogórków

Do szybkiego i aktywnego wzrostu oraz obfitego owocowania ogórków i pomidorów trzeba zachęcać krzewy dodatkowym wsparciem.

Zadbać musimy zarówno o dostarczenie składników mineralnych jak i substancji, które poprawiają ich przyswajalność.

Nie wszyscy ogrodnicy wiedzą, że kwas cytrynowy to cudowne lekarstwo, które może ożywić nawet wyjątkowo oporne i mizerne krzewy warzywne. Nawożenie kwasem cytrynowym stymuluje wzrost, usprawnia procesy metaboliczne, pomaga przekształcać trudno dostępne w glebie mikro- i makroelementy w formę łatwo przyswajalną dla roślin.

Większość hodowców pomidorów, którzy stosują nawożenie kwaskiem, stwierdza, że ​​jakość ich plonów wyraźnie się poprawia wraz z poprawą wykorzystania potasu.

Dlaczego warto nawozić kwaskiem cytrynowym

Ogrodnicy często napotykają problemy podczas uprawy pomidorów. Nawet przy prawidłowym odżywianiu krzewów czasami sadzonki wyglądają niezdrowo, a ich rozwój zatrzymuje się.

Główne objawy kłopotów sadzonek w gruncie otwartym lub szklarniach i tunelach, są spowodowane brakiem soli fosforowych i potasowych i objawiają się następująco:

  • liście zwinięte, ale nie z gorąca;
  • żółknięcie dolnych blaszek liściowych;
  • pojawienie się fioletowych żył na liściach środkowego poziomu;
  • liliowo-niebieski odcień dolnej części liści;
  • opadanie liści;
  • brak rozwoju wierzchołkowej części krzewu, która staje się ciemnozielona lub odwrotnie, nadmierne wydłużenie punktu wzrostu z powodu asymilacji tylko substancji azotowych z gleby;

Jeśli Twoje pomidory po ukorzenieniu się w ogrodzie mają wymienione objawy głodu fosforowego i potasowego, a jednocześnie zastosowałeś nawozy zawierające sole potasu, fosforu, żelaza i innych pierwiastków śladowych, prawdopodobnie rośliny nie mogą wchłonąć tych substancji z gleby.

Korzyści z kwasu cytrynowego dla warzyw

Ten problem można rozwiązać za pomocą roztworu kwasu cytrynowego. Okazuje się, że nawozy fosforowe rozpuszczają się w cytrynianach. Oznacza to, że trudno dostępne dla systemu korzeniowego sadzonek sole fosforu łatwo rozpuszczają się w kwasie cytrynowym, który jest trójzasadowym kwasem karboksylowym, zamieniając się w biodostępne formy do wchłaniania przez korzenie.

Ponadto naukowo udowodniono, że wprowadzenie do gleby roztworu kwasu cytrynowego stymuluje wszystkie procesy energetyczne zachodzące w organizmach roślinnych.

Równolegle z przemianą soli fosforowych pożywka mobilizuje inne pierwiastki chemiczne niezbędne do aktywnego owocowania: wapń, żelazo, miedź, mangan, cynk i inne pierwiastki śladowe wprowadzone wcześniej do gleby, ale unieczynnione w wyniku różnych procesów chemicznych.

Dlatego nawet pojedyncze podlewanie pomidorów pod korzeń roztworem kwasu cytrynowego pomaga poprawić odżywienie krzewów, a także prowadzi do zwiększenia plonów o 25%.

Wystarczy raz podlać krzewy pomidora cytrynianem, aby w ciągu tygodnia uzyskać imponujący wynik w postaci poprawy wyglądu krzewów i wejścia w fazę aktywnego owocowania (pączkowanie, kwitnienie, zawiązywanie owoców).

Stosowanie roztworu kwasu cytrynowego przy uprawie pomidorów zmniejsza także ryzyko zgnilizny wierzchołkowej spowodowanej brakiem wapnia, czyli niezdolnością sadzonek do jego wchłaniania, a także jest uważane za skuteczne zapobieganie głodowi mineralnemu sadzonek.

Oprócz pomidorów inne uprawy psiankowatych reagują również na pojedyncze zastosowanie roztworu kwasu cytrynowego – bakłażan i papryka, a także ogórki i cukinia.

Jak stosować nawożenie kwaskiem cytrynowym

Wystarczy rozcieńczyć 1 łyżkę stołową kwasku cytrynowego w 10 litrach wody. Karmienie należy wykonać po głównym podlewaniu. Wlewamy 0,5-1 litra pod każdy krzak zależnie od wielkości i stanu.

Miniatura wpisu: freepik.com

Aby mszyce nie uszkodziły ogórków, dodaj tylko kilka gramów tego środka do wiadra z wodą

Dlaczego pomidory kwitną, ale nie wiążą owoców: 10 powodów i sposobów rozwiązania problemu