Takie kotlety będą doskonałym zamiennikiem zwykłych kotletów. Chociaż smak wcale ich nie przypomina.
Leniwe kotlety są pyszne, soczyste i smakują z każdym dodatkiem.
Możesz je zrobić z absolutnie dowolnego mięsa mielonego. To naprawdę niedrogie danie, które można nawet przygotować na uroczyste wydarzenie.
Niezbędne składniki do robienia leniwych kotletów:
– 450 g dowolnego mięsa
– 150 g kapusty
– 120 g marchwi
– 120 g cebuli
– 45 g płatków owsianych
– 1 jajo kurze
– pęczek zielonej pietruszki
– Sól i czarny pieprz do smaku
Aby przygotować sos:
– 40 g koncentratu pomidorowego
– 40 g śmietany
– 100 ml wody
Przygotowanie:
1. Mięso zmiel za pomocą maszynki do mięsa z warzywami. Na początek pokrój marchewki, cebulę, kapustę i mięso na małe kawałki, a następnie przepuść przez maszynę do mięsa. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
2. A jeśli masz mięso już zmielone, możesz po prostu zetrzeć warzywa lub rozdrobnić je w blenderze.
3. Drobno posiekaj zioła i dodaj do reszty. Następnie dodaj płatki owsiane, trochę soli i pieprzu. Następnie rozbić jajko i dokładnie wymieszaj.
4. Nadzienie powinno wyjść bardzo jasne i gęste.
5. Namocz ręce wodą przed formowaniem kotletów. Ulep kotlety o grubości około 1-1,5 cm.
6. Wyjdzie około 8 kotletów z tylu składników. Jeśli masz dużą patelnię, zmieszczą się wszystkie.
7. Smaż kotlety na rozgrzanej patelni z olejem przez 3-5 minut po obu stronach.
8. Teraz przygotuj sos.
9. Wymieszaj wszystkie składniki wymienione powyżej. Lekko posól i wymieszać.
10. Wlej sos do kotletów i gotuj przez kolejne 20–25 minut na małym ogniu.
Twoja rodzina na pewno pokocha te kotlety. Są naprawdę smacznie!