w

Kiedy znudzą nam się schabowe przyrządzam leniwe kotlety. Są obłędne!

Takie kotlety będą doskonałym zamiennikiem zwykłych kotletów. Chociaż smak wcale ich nie przypomina.

Leniwe kotlety są pyszne, soczyste i smakują z każdym dodatkiem.

Możesz je zrobić z absolutnie dowolnego mięsa mielonego. To naprawdę niedrogie danie, które można nawet przygotować na uroczyste wydarzenie.

Niezbędne składniki do robienia leniwych kotletów:

– 450 g dowolnego mięsa

– 150 g kapusty

– 120 g marchwi

– 120 g cebuli

– 45 g płatków owsianych

– 1 jajo kurze

– pęczek zielonej pietruszki

– Sól i czarny pieprz do smaku

Aby przygotować sos:

– 40 g koncentratu pomidorowego

– 40 g śmietany

– 100 ml wody

Przygotowanie:

1. Mięso zmiel za pomocą maszynki do mięsa z warzywami. Na początek pokrój marchewki, cebulę, kapustę i mięso na małe kawałki, a następnie przepuść przez maszynę do mięsa. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

2. A jeśli masz mięso już zmielone, możesz po prostu zetrzeć warzywa lub rozdrobnić je w blenderze.

3. Drobno posiekaj zioła i dodaj do reszty. Następnie dodaj płatki owsiane, trochę soli i pieprzu. Następnie rozbić jajko i dokładnie wymieszaj.

4. Nadzienie powinno wyjść bardzo jasne i gęste.

5. Namocz ręce wodą przed formowaniem kotletów. Ulep kotlety o grubości około 1-1,5 cm.

6. Wyjdzie około 8 kotletów z tylu składników. Jeśli masz dużą patelnię, zmieszczą się wszystkie.

7. Smaż kotlety na rozgrzanej patelni z olejem przez 3-5 minut po obu stronach.

8. Teraz przygotuj sos.

9. Wymieszaj wszystkie składniki wymienione powyżej. Lekko posól i wymieszać.

10. Wlej sos do kotletów i gotuj przez kolejne 20–25 minut na małym ogniu.

Twoja rodzina na pewno pokocha te kotlety. Są naprawdę smacznie!

Podobał Ci się artykuł? Udostępnij znajomym na Facebooku!

Źródło i Fotografie: intermarium.news