Na pewno nie próbowałaś takich ziemniaków! Zaskocz wszystkich nowym daniem

Wszyscy kochamy ziemniaki. Są zdrowe, bogate w wartości odżywcze i nieraz pozwoliły przetrwać naszym przodkom ciężkie czasy.

Nauczyli się wykorzystywać bardzo wszechstronnie, możemy więc je przyrządzać na setki sposobów.

Dziś jednak chcemy się z Wami podzielić przepisem zza wschodniej granicy. Nasi sąsiedzi z Ukrainy znaleźli jeszcze inny, niż znane nam sposoby na wykorzystanie ziemniaków. Zobaczcie:

Składniki:

Ziemniaki 1,5 kg
Mąka pszenna 150 g
Makaron nitki 70-100 g
Bułka tarta 100 g
Czarny pieprz (mielony) do smaku
Sól do smaku
Masło 50 g
Jajko 3 szt.

Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki. Odcedź. Dodaj masło i pieprz i utłucz ziemniaki.

Białka oddziel od żółtek.

Żółtka dodaj do ziemniaków, dosyp mąkę i zagnieć ciasto, trochę podobne jak na kopytka.

Ubij białka na pianę.

Rozgnieć makaron na drobniejsze kawałki. Dodaj do niego bułkę tartą i wymieszaj.

Uformuj większe kawałki z ciasta, zanurzaj każdy w białku a następnie w mieszance makaronu i bułki.

Smaż ziemniaki na złoty kolor.

Pychota!!!

Źródło i miniatura wpisu: youtube.com

Rozpływa się w ustach: Wątróbka w nietypowej panierce według przepisu mojej babci

Jak prać kurtki w pralce: 7 pomocnych wskazówek