Wszyscy kochamy ziemniaki. Są zdrowe, bogate w wartości odżywcze i nieraz pozwoliły przetrwać naszym przodkom ciężkie czasy.
Nauczyli się wykorzystywać bardzo wszechstronnie, możemy więc je przyrządzać na setki sposobów.
Dziś jednak chcemy się z Wami podzielić przepisem zza wschodniej granicy. Nasi sąsiedzi z Ukrainy znaleźli jeszcze inny, niż znane nam sposoby na wykorzystanie ziemniaków. Zobaczcie:
Składniki:
Ziemniaki 1,5 kg
Mąka pszenna 150 g
Makaron nitki 70-100 g
Bułka tarta 100 g
Czarny pieprz (mielony) do smaku
Sól do smaku
Masło 50 g
Jajko 3 szt.
Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaki. Odcedź. Dodaj masło i pieprz i utłucz ziemniaki.
Białka oddziel od żółtek.
Żółtka dodaj do ziemniaków, dosyp mąkę i zagnieć ciasto, trochę podobne jak na kopytka.
Ubij białka na pianę.
Rozgnieć makaron na drobniejsze kawałki. Dodaj do niego bułkę tartą i wymieszaj.
Uformuj większe kawałki z ciasta, zanurzaj każdy w białku a następnie w mieszance makaronu i bułki.
Smaż ziemniaki na złoty kolor.