Burak ćwikłowy to wyjątkowe warzywo, którego nie można zastąpić żadnym.
Jeśli będziesz spożywać co najmniej 50 ml przez dwa tygodnie soku z buraków lub około 100 gramów gotowanych buraków dziennie znacznie podniesie się poziom hemoglobiny.
I przy okazji możesz schudnąć! Warzywo przyspiesza procesy metaboliczne, oczyszcza wątrobę i ma pozytywny wpływ na trawienie.
Buraki są prawdopodobnie najsmaczniejszym i najbardziej przydatnym produktem do przygotowywania dietetycznych potraw.
Przepisy na dietetyczne sałatki
Istnieje wiele powodów, aby dodawać buraki do diety. Zawierają jedyny w swoim rodzaju zestaw składników, które w takich ilościach i proporcjach ciężko znaleźć w innych produktach spożywczych.
Cholina, witaminy A, B1, B5, B6, C, E, H i PP, a także potas, wapń, magnez, cynk, żelazo, jod, fosfor, sód, foliowy kwas i błonnik.
Te przydatne substancje nie są niszczone podczas obróbki cieplnej i nie są tracone podczas długotrwałego przechowywania roślin okopowych.
Z buraków można przygotować wiele potraw: barszcz, różne przekąski, pasztet.
Ale najlepszą opcją są oczywiście różnorodne sałatki. Są pyszne!
Możesz bez wyrzutów sumienia jeść je nawet na noc. W końcu kaloryczność buraków to
tylko 43 kcal na 100 gramów.
Sałatka buraczana z orzechami i suszonymi śliwkami
Składniki:
1 pieczone lub gotowane buraki
100 g orzechów włoskich
2 śliwki
2 ząbki czosnku
2 łyżka jogurt lub oleju roślinny
sól do smaku
Śliwki namocz w wodzie przez 30 minut. Zetrzyj buraki na tarce i śliwki pokrój na kawałki. Wymieszaj to wszystko z posiekanymi orzechami. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dosol do smaku. Dodaj oliwę lub jogurt.
Sałatka fitness z burakami
Składniki:
2 buraki
1 jabłko
1 mała marchewka
1 średnia cebula
250 g świeżej kapusty
3 łyżki oleju
2 łyżeczki octu jabłkowego
sól do smaku
jakakolwiek zielenina
Buraki i marchew obierz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach wraz z jabłkiem. Cebulę pokrój w piórka i kapustę, także dość drobno. Wymieszaj warzywa, dodaj posiekane zioła, sól, ocet i przyprawy z olejem roślinnym.
Sałatka z buraków z ryżem
Składniki:
1 gotowany burak
1 gotowana marchewka
150 g gotowanego ryżu
1 łyżka kukurydzy z puszki
8 oliwek
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka sosu sojowego
1/2 łyżeczki octu jabłkowego
świeże zioła
Zetrzyj buraki i marchewkę na tarce. Wymieszaj ryż z kukurydzą. Warzywa, oliwki ułóż osobno i polej oliwa z oliwek, połóż ryż na talerzu. Skrop sosem sojowym, olejem i octem. Sałatkę tę można uznać za jedną z opcji pełnowartościowego lunch lub kolacji.
Sałatka Miotła
Składniki:
1 burak
1 marchewka
1/2 korzenia selera
1/2 średniej kapusty
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki nasion sezamu
1/2 pomarańczy
sól do smaku
świeże zioła
Drobno posiekaj kapustę. Burak, marchew i seler zetrzyj na tarce. Obierz pomarańczę i pokrój na małe kawałki. Wymieszaj wszystko z posiekanymi ziołami, sezamem, dodaj sok z cytryny i olej froślinny.
Świąteczna sałatka „Lady”
Jeśli powyższe przepisy wydają Ci się nudne, spróbuj przygotować świąteczną sałatkę z buraków.
To jest to sałatka, która zachwyci Twoich gości.
Składniki:
1 gotowany burak
120 g sera koziego lub sera feta
1 mandarynka
1 łyżka nasion granatu
1/4 czerwonej cebuli
1 łyżeczka musztarda francuska
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka dowolnych orzechów (pistacje, orzechy włoskie, migdały)
świeże zioła
sól do smaku
Pokrój kapustę i ser w kostkę, cebulę w pióra. Na talerzu ułóż buraki, ser, cebulę warstwami. Udekoruj ziarnami granatu, mandarynką i posiekanymi orzechami. Polej sosem z wymieszanej musztardy z solą i olejem. Świetnie komponuje się także z sosem balsamicznym.
Pamiętaj, że buraki w dużych ilościach nie są zalecane w przypadku zaburzeń przewodu żołądkowo-jelitowego, cukrzycy i kamicy moczowej.
Nie nadużywaj ich również, jeśli masz niedociśnienie, burak zawiera substancje, które pomagają obniżyć ciśnienie krwi.