pasztet z pieczonego mięsa z udek kurczaka
w

Żadnych wędlin ze sklepu! Rano smarujemy chleb domowym smakołykiem

Zamiast kupować tłustą wędlinę w sklepie, o niejasnym składzie lepiej przygotować zdrowy i bardzo smaczny zamiennik dla swojej rodziny! Ten pasztet z mięsa kurczaka to prawdziwy strzał w dziesiątkę.

Nałóż go na chleb i ciesz się kanapką z herbatą każdego ranka, z wielkim smakiem i apetytem! Efekt jest zaskakująco smaczny i elegancki. Przygotowanie jest dziecinnie proste! To idealny substytut sklepowych wyrobów.

Domowy pasztet z pieczonego mięsa, udek kurczaka

Składniki:

  • Kurczak – 500 g;
  • Cebula – 1 sztuka;
  • Ser twardy – 100 g;
  • Rosół lub śmietana (odrobina, w razie potrzeby);
  • Masło – 100 g;
  • Sól i przyprawy do smaku.

Przygotowanie:

Do brytfanki wsyp paczkę soli. Na wierzchu umieść udka kurczaka. Piecz w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni, aż będą całkowicie ugotowane. Usuń skórę i wyjmij kości.

Grubo posiekaj cebulę. Zeszklij cebulkę, aż nabierze złotego koloru. Upieczonego kurczaka włóż do miski blendera. Dodaj smażoną cebulę i kawałki twardego sera. Zmiksuj na pasztet.

Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę śmietany lub bulionu. Następnie dodaj masło i ponownie zmiksuj w blenderze.

Pasztet jest gotowy! Przechowuj go w lodówce, chociaż z pewnością nie zagości tam na długo. Jak wybornie smakuje na kromce chleba o poranku!

Pieczony pasztet z kurczaka z dodatkiem sera, masła i smażonej cebuli. Czy muszę dodawać, jak pyszne to jest? Przygotuj i zaskocz swoją rodzinę doskonałym zamiennikiem wędliny!

Przeczytaj również: Mam już dość sklepowych wędlin. Zamiast tego robię pasztet z grzybów – dietetyczną i niesamowicie smaczną pastę kanapkową