Mam już dość sklepowych wędlin. Zamiast tego robię pasztet z grzybów – dietetyczną i niesamowicie smaczną pastę kanapkową

Masz dość nudnych kanapek z wędliną nafaszerowaną konserwantami?

Pasztet z grzybów jest dokładnie tym, czego potrzebujesz!

Niskokaloryczny (50 na 100 gramów), dużo białka, niezwykły smak!

Składniki:

grzyby świeże lub mrożone – 300 g;
ser twarogowy chudy lub serek mascarpone – 150 g; lub 4 jajka na twardo
cebula – 1 szt.;
marchewki – 1 szt.;
oliwa z oliwek – 1 łyżeczka;
przyprawy, sól, pieprz – do smaku.

Przygotowanie:

1. Grzyby, cebule, marchewki obrać i umyć.

2. Podsmażyć cebulkę na oliwie z oliwek, wrzucić pokrojone drobno grzyby i startą marchewkę i dusić w rondlu przez około 7 minut.

3. Doprawić solą i przyprawami.

4. Wystudzić. Po schłodzeniu przełożyć do miski i zblendować, dodać ser (lub jajka pokrojone w ćwiartki) i ponownie zmiksować.

5. Gotowe. Smak zależy od użytego serka lub jajek. Ja najczęściej robię z jajkami, ale z serkami, lub samą śmietaną też jest bardzo smaczna. Najlepiej jeść pastę na kromce z chleba pełnoziarnistego.

Doskonałe, zdrowe jedzenie, pożywne i niskokaloryczne. Pastę można włożyć do słoików i zapasteryzować.

Pyszne! Podziel się przepisem ze znajomymi!

Źródło i Fotografie: bbc-ccnn.com

Oto kilka sekretów, które pomogą wyhodować gładkie i nieskręcone marchewki

Karmienie truskawek środkami ludowymi, kiedy i jak nawozić