Masz dość nudnych kanapek z wędliną nafaszerowaną konserwantami?
Pasztet z grzybów jest dokładnie tym, czego potrzebujesz!
Niskokaloryczny (50 na 100 gramów), dużo białka, niezwykły smak!
Składniki:
grzyby świeże lub mrożone – 300 g;
ser twarogowy chudy lub serek mascarpone – 150 g; lub 4 jajka na twardo
cebula – 1 szt.;
marchewki – 1 szt.;
oliwa z oliwek – 1 łyżeczka;
przyprawy, sól, pieprz – do smaku.
Przygotowanie:
1. Grzyby, cebule, marchewki obrać i umyć.
2. Podsmażyć cebulkę na oliwie z oliwek, wrzucić pokrojone drobno grzyby i startą marchewkę i dusić w rondlu przez około 7 minut.
3. Doprawić solą i przyprawami.
4. Wystudzić. Po schłodzeniu przełożyć do miski i zblendować, dodać ser (lub jajka pokrojone w ćwiartki) i ponownie zmiksować.
5. Gotowe. Smak zależy od użytego serka lub jajek. Ja najczęściej robię z jajkami, ale z serkami, lub samą śmietaną też jest bardzo smaczna. Najlepiej jeść pastę na kromce z chleba pełnoziarnistego.
Doskonałe, zdrowe jedzenie, pożywne i niskokaloryczne. Pastę można włożyć do słoików i zapasteryzować.