Wawrzyn szlachetny zwany inaczej drzewem laurowym lub bobkowym to roślina o wielu walorach kulinarnych, a także leczniczych.
Na ogół używamy jej w postaci zasuszonych liści kupowanych w sklepach, ale laur można także uprawiać w domu, na balkonie, a nawet w ogrodzie. Świeże liście są jeszcze bardziej aromatyczne i wartościowe.
Wprawdzie wawrzyn jest rośliną ciepłolubną i nie przezimuje w gruncie, ale jeśli zapewnimy mu chłodne, widne, pomieszczenie bez przeciągów, możemy się nim cieszyć przez wiele lat.
Laur jest wiecznie zielony, więc zimą potrzebuje odpoczynku w temperaturze nie wyższej niż 10 stopni i nie niższej niż 5.
Wiele osób z powodzeniem uprawia wawrzyn i ma pod ręką zawsze aromatyczne liście laurowe.
Wawrzyn można rozmnażać z nasion, które można kupić lub wykorzystać zebrane owoce. Kiełkowanie trwa długo nawet kilka miesięcy.
Warto wiedzieć, że laur rozmnaża się łatwo przez sadzonki. Jeśli więc ktoś z Twoich znajomych ma wawrzyn poproś o gałązkę, by wyhodować własną roślinę. Wypróbuj, a będziesz zdumiony efektem.
Laur najlepiej rozmnażać od kwietnia do sierpnia. Gałązka musi być żywa i mieć 2 międzywęźla.
Potnij na mniejsze o długości od 6 cm do 9 cm, końce pędów powinny mieć ukośne nacięcia. Z każdej części usuń dolne liście, a górne przetnij na pół. Zanurz sadzonki w wodzie na noc.
Weź ciepłą ziemię o neutralnym pH – wymieszaj mech, torf, wermikulit, perlit i piasek, aby była dobrze przepuszczalna.
Wybierz doniczkę z otworami w dnie. Zrób w niej drenaż, a następnie wsyp ziemię. Zanurz sadzonki w ukorzeniaczu, a następnie posadź je w ziemi na głębokość 2 cm. Po posadzeniu podlej sadzonki.
Przykryj doniczkę folią i ustaw w miejscu, w którym temperatura wynosi 22-26 stopni. Od czasu do czasu otwieraj worek w celu wentylacji i usunięcia nadmiaru wilgoci. Zwilżaj glebę, gdy wyschnie.
Przeczytaj również: Picie czosnku i liści laurowych pomoże w walce z chorobami i wzmocni odporność
Użyła zwykłych liści laurowych i skończyły się jej problemy z włosami