w

Trik Japończyków: najkwaśniejsza mandarynka staje się słodka w 10 minut

Każdy ma swoje sposoby na wybór słodkich, dojrzałych i soczystych mandarynek.

Ale tak naprawdę i odpowiedni kolor, rozmiar czy łatwo odchodząca skórka nie gwarantuje, że te południowe owoce, które wielu kojarzą się ze świętami, nie będą tak kwaśne, że nie do zjedzenia.

Co zrobić, gdy już kupiliśmy takie mandarynki?

Istnieje sprytny trik, który nada mandarynkom słodycz i pozbawi je kwaśnego smaku. Ta sztuczka jest stosowana z powodzeniem w Japonii i stamtąd pochodzi.

Aby poprawić smak owoców, wystarczy włożyć je do wody o temperaturze 40 stopni na 10 minut. Ciepła woda neutralizuje kwas cytrynowy.

Od razu po gorącej wodzie trzeba umieścić owoce w zimnej wodzie. Wtedy, dzięki efektowi kompresji termicznej, owoce staną się słodsze.

Koniec z wykręcającymi usta kwaśnymi mandarynkami!

Źródło: ukr.media, Miniatura wpisu: freepik.com