Dzisiaj przygotowujemy prostą sałatkę z kapusty i buraków.
Jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Szczególnie w okresie zimowym, gdy tak bardzo brakuje nam witamin i wartościowych składników odżywczych.
To świetna opcja na każdy dzień.
Szybka sałatka z kapusty i buraków
Składniki:
- kapusta – 400-500 g;
- marchewka – 1 szt .;
- burak – 1 szt .;
- czosnek – 2 ząbki;
- olej roślinny – 3-4 łyżki stołowe;
- ocet jabłkowy lub sok z cytryny – 2 łyżeczki;
- sól – kilka szczypt do wyciskania i 1/2 łyżeczki do gotowej;
- mielona kolendra – 1/2 łyżeczki;
- cukier – 2 łyżeczki;
- czarny pieprz – do smaku.
Przygotowanie
Bierzemy około 400-500 gramów (około pół główki) świeżej kapusty i drobno siekamy w słupki.
Przekładamy do głębokiej miski. Solimy i ugniatamy rękami, aby kapusta puściła sok i stała się bardziej miękka.
Obraną marchewkę kroimy w drobne słupki na koreańską marchewkę lub ścieramy na tarce na grubych oczkach po długości i to samo robimy z burakiem.
Przeciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku, dodajemy 2 łyżeczki cukru, pół łyżeczki soli, 2 łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny, mielony czarny pieprz.
Można również dodać pół łyżeczki mielonej kolendry, ale nie jest to konieczne. Pozostaje dodać 3-4 łyżki oleju roślinnego i wszystko dobrze wymieszać.
Sałatka jest bardzo smaczna i chrupiąca, urozmaici zwykłą dietę i uzupełni każdą potrawę.
Stanowi świetny dodatek do pełnego dania obiadowego lub pieczywa, również jako dodatek do mięsa w diecie keto, a także jako samodzielne danie w diecie odchudzającej.
Szybka prosta i można ją przechowywać w lodówce.