Imbir jest rośliną bardzo korzystną dla zdrowia i naszego organizmu.
W tradycyjnej medycynie chińskiej jest stosowany od ponad 2000 lat w leczeniu biegunki, kolki, migreny, nudności, a nawet zapalenia stawów.
Spożywa się go na surowo, po przetworzeniu, w herbacie lub można po prostu skorzystać z jego ekstraktu.
Korzyści i właściwości imbiru.
- Dzięki zawartości cynku i magnezu może regulować krążenie krwi.
- Zawiera antybakteryjne właściwości wykrztuśne i przeciwutleniające.
- Może zmniejszać nudności, ponieważ jest naturalnym lekiem przeciwwymiotnym.
- Poprawia metabolizm dzięki swoim właściwościom termogenicznym, zmniejszając w ten sposób stany zapalne w jelitach i przyspieszając trawienie.
- Możesz obniżyć poziom stresu dzięki zawartości cynku, który działa relaksująco.
- Zabija migrenę, blokując produkcję prostagladyn, które w ludzkim ciele pełnią funkcję wytwarzania i utrzymywania stanu zapalnego.
- Może poprawiać wchłanianie składników odżywczych, ponieważ zwiększa funkcję enzymów i stymulację żołądka.
Jednak warto abyście wiedzieli, że imbir ma silne działanie i w pewnych okolicznościach może poczynić więcej szkód niż przynieść korzyści.
Przeciwwskazania do spożywania imbiru.
1. Podczas przyjmowania leków przeciwzakrzepowych
Osoby zażywające leki przeciwzakrzepowe (np. chorzy na hemofilię) nie powinny spożywać imbiru, ponieważ ta roślina ma podobne działanie jak te leki, jeśli połączysz je z imbirem, zwiększysz możliwość powstawania siniaków lub krwawień.
Imbir zwiększa przepływ krwi w organizmie, co może okazać się bardzo niebezpieczne dla osoby chorej.
2. Cukrzyca
Również osoby chore na cukrzycę powinny bardzo ostrożnie podchodzić do stosowania imbiru, gdyż ma on właściwości obniżające poziom cukru we krwi.
Stosowanie go równocześnie z lekami przeciwcukrzycowymi może doprowadzić do hipoglikemii.
3. Nadciśnienie
Osoby chorujące na nadciśnienie także powinny zachować ostrożność w spożywaniu imbiru, gdyż połączenie go z lekami zwiększa ryzyko zbyt silnego obniżenia ciśnienia krwi.
4. Ciąża
Wśród badaczy są podzielone opinie dotyczące spożywania imbiru przez kobiety w ciąży. Są badania, które wykazały wpływ imbiru na zaburzenia hormonalne, co powoduje ryzyko przedwczesnego porodu.
Ale jest także badanie, które wykazało pozytywny wpływ imbiru na skuteczne złagodzenie uporczywych porannych mdłości.
Imbir działa moczopędnie, łagodząc stany zapalne oraz obrzęki, zatem takie działanie przydaje się często przyszłym mamom.
Spożycie imbiru w czasie ciąży należy więc skonsultować ze swoim lekarzem i zdecydować odpowiednio do swojego przypadku.
5. Niska masa ciała
Imbir cieszy się dużą popularnością, gdyż faktycznie pomaga schudnąć i utrzymać szczupłą sylwetkę. Hamuje apetyt, poprawia trawienie, przyspiesza spalanie tłuszczu.
Jeśli więc cierpisz na zaburzenia łaknienia, anoreksję, bulimię, czy inne zaburzenia odżywiania, zrezygnuj ze spożywania imbiru.
6. Dzieci do 12 miesiąca
Należy pamiętać, że z powodu wyrazistego i ostrego smaku nie zaleca się podawania imbiru dzieciom poniżej 12. miesiąca życia.
7. Wrzody żołądka, okrężnicy, zespół jelita wrażliwego
W przypadku tych dolegliwości nie zaleca się zrezygnowania ze spożywania imbiru całkowicie, a jedynie zwracania uwagi, by nie przekroczyć zalecanych ilości, ponieważ imbir w odpowiednich dawkach dobrze działa na te schorzenia.