Chcąc cieszyć się dużymi, smacznymi jagodami w nadchodzącym sezonie, warto zwrócić szczególną uwagę na prace przygotowawcze w okresie jesiennym, gdyż przyszłe zbiory zależą od prawidłowo prowadzonych działań.
Tryb nawadniania
Po zebraniu ostatnich owoców zmniejsza się ilość podlewania. Ale przy długotrwałym braku deszczu podlewanie jest konieczne.
Na początku października przeprowadzamy nawadnianie z częstotliwością 1 raz w ciągu 7 dni. Procedurę przeprowadza się do momentu nasycenia gleby wilgocią do samych korzeni. Jeśli jesień jest deszczowa, zmniejszamy ilość podlewania lub całkowicie rezygnujemy wszystko zależnie od ilości opadów.
Nawożenie
Jedną z najważniejszych jesiennych czynności jest dokarmianie roślin. Jest to konieczne, ponieważ owocowanie wymaga wystarczającej ilości składników odżywczych i znacznie zuboża glebę.
Wielu ogrodników używa gotowych złożonych preparatów zakupionych w wyspecjalizowanych sklepach. Zawierają wystarczającą liczbę przydatnych elementów.
Dostępne są produkty organiczne, przygotowane z masy roślinnej, całkowicie ekologiczne.
Nasycają glebę składnikami odżywczymi, są szybciej wchłaniane przez system korzeniowy i przyswajane przez roślinę. Pozwala to na przygotowanie truskawek do zimnej pory roku.
Bardzo skuteczny nawóz można uzyskać stosując nawóz organiczny roślinny z innymi składnikami.
Składniki:
- obornik krowi – 1 l;
- woda – 10 l;
- nawóz organiczny – 1 szklanka;
- popiół drzewny – 1 szklanka.
Wszystkie składniki są dokładnie wymieszamy i pozostawiamy do zaparzenia na jeden dzień. Następnie 1 litr mieszanki, rozcieńczamy 1 litrem wody i podlewamy truskawki w rzędach.
Przycinanie
W razie potrzeby przeprowadza się procedurę cięcia truskawek. Przycinanie rozpoczyna się jesienią, wraz z nadejściem pierwszych przymrozków. Nie usuwamy zbyt dużo pędów, ponieważ może to negatywnie wpłynąć na owocowanie.
Odcinamy rozłogi, ponieważ pobierają dużo energii z roślin, uniemożliwiając roślinom pełne przygotowanie się do okresu spoczynku. Usuwamy także pędy uschnięte, z objawami choroby lub zgnilizny liści.
Przycinanie trzeba wykonać ostrym sekatorem, po uprzednim zdezynfekowaniu go w roztworze nadmanganianu potasu. Pogoda w czasie której przeprowadzamy cięcie powinna być pochmurna, ale bez deszczu.
Jeśli na odciętych częściach roślin nie ma oznak choroby lub uszkodzeń spowodowanych przez owady, można je umieścić w kompostowniku.
Osłanianie
Ostatnim zabiegiem, który przeprowadza się jesienią, jest osłonięcie truskawek. Robimy to po nadejściu mrozów. Niewielka temperatura minusowa, do -5 ° C, sprzyja naturalnemu zahartowaniu rośliny, zwiększa jej odporność na różne choroby i wahania pogodowe.
Truskawki można przykryć ściółką, tworząc wokół niech warstwę 15 cm.
Do ściółkowania można użyć:
– Igliwie: szyszek i igieł. Dobrze zatrzymują ciepło w grządce, uniemożliwiając jednocześnie cyrkulację powietrza, chronią rośliny przed zamarzaniem i wysychaniem. Wiosną mieszanie z glebą poprawia jej przepuszczalność wody i powietrza, sprawiając, że gleba jest luźniejsza. Nie nadaje się jednak na gleby o dużej kwasowości.
– Słomę. Utrzymuje ciepło i wilgoć, stopniowo gnijąc, wzbogaca glebę w przydatne elementy. Staje się jednak przynętą dla gryzoni, które w chłodne dni w słomie szukają schronienia.
— Kompost. Niezawodnie pokrywa rośliny, wzbogaca glebę i chroni system korzeniowy.