Trzustka, zwana także organem ukrytym, znajduje się w jamie brzusznej, za żołądkiem; pod wątrobą, między żołądkiem a kręgosłupem.
To dla nas niezwykle ważny narząd, o którego zdrowie musimy dbać.
Budowa i funkcje trzustki
Narząd ten składa się z głowy, trzonu i ogona. Głowa trzustki jest otoczona dwunastnicą. Wewnątrz trzustki znajdują się małe przewody (rurki), które przenoszą płyny wytwarzane przez trzustkę do przewodu trzustkowego – kanał ten przenosi płyny wzdłuż trzustki, od ogona do głowy i dwunastnicy.
Przewód żółciowy wspólny przechodzi przez sekcję głowy trzustki, przenosząc żółć z wątroby i pęcherzyka żółciowego do jelita cienkiego.
Przewody żółciowe i trzustkowe spotykają się przed wejściem do dwunastnicy i mają wspólny otwór do jelita cienkiego.
Enzymy trzustkowe
Trzustka wytwarza soki i enzymy, które przechodzą przez te przewody do jelita, gdzie mieszają się z pożywieniem. Enzymy trawią tłuszcze, białka, węglowodany, aby mogły one zostać wchłonięte przez jelita.
Wytwarza insulinę, która jest pobierana przez krew. Insulina jest ważna dla regulacji cukru (glukozy) we krwi. Trzustka to organ, bez którego nie możemy żyć. Pełni 2 istotne funkcje dla organizmu: hormonalną i trawienną.
Tym samym trzustka jest jedynym organem wydzielającym enzymy odpowiedzialne za rozkład cukru. Dodatkowo wytwarza hormony odpowiedzialne za normalizację poziomu cukru we krwi.
Ta funkcja jest niezwykle ważna dla naszego organizmu, ponieważ brak równowagi cukru we krwi może mieć poważne konsekwencje zdrowotne, a nawet zagrażać życiu.
Biorąc pod uwagę znaczenie tego narządu, absolutnie konieczne jest poznanie oznak, które informują nas o tym, że nie działa prawidłowo.
Choroby trzustki
- Cukrzyca
- Ostre zapalenie trzustki
- Przewlekłe zapalenie trzustki
- Niedobór enzymów trzustkowych
- Rak trzustki
Objawy chorej trzustki
Objawy chorej trzustki mogą mieć charakter nagły (ostry) lub przewlekły. W postaci ostrej ból jest silny i trudny do wytrzymania więc pacjenci szybko trafiają pod opiekę lekarską. W postaci przewlekłej objawy są łagodniejsze, ale nawracające:
- częsty ból brzucha w nadbrzuszu
- ucisk, który promieniuje w kierunku pleców
- wzdęcia
- biegunka z tłustym stolcem
- wymioty
- postępująca utrata masy ciała;
- objawy skórne (świąd skóry);
- hiperglikemia (podwyższony poziom glukozy we krwi);
- zaburzenia tolerancji glukozy;
- cukrzyca – w zaawansowanych przypadkach.
W stanach łagodniejszych, ale mogących świadczyć o początkowych problemach z trzustką:
Odczuwamy napadową potrzebę jedzenia słodko i tłusto.
Po zjedzeniu tłustego lub słodkiego mamy niestrawność.
Po posiłku czujemy się zmęczeni, spoceni i mamy mdłości.
Mamy zwiększoną wrażliwość na intensywne zapachy (np. gotowana kapusta czy perfumy).
W okolicy łopatki występuje ból pleców bez urazu okolicy.
Jeśli zauważysz u siebie te objawy, powinieneś skonsultować je z lekarzem.
Zapobieganie chorobom trzustki – dieta
Jednocześnie w naszej mocy jest ochrona naszej trzustki ZANIM jej zdrowie zostanie poważnie zagrożone. Wszystko, co musimy zrobić, to ograniczyć spożycie pokarmów, takich jak:
- alkohol
- tłuszcze zwierzęce (tłuste mleko i przetwory mleczne, tłuste mięsa i ryby, produkty wędzone, śmietana, smalec, margaryny)
- cukier, ciasta, słodycze, czekolada, chałwa, tłuste ciasta, kremy
- razowe, pełnoziarniste pieczywo, gruboziarniste kasze, brązowy ryż, ciasto francuskie
- orzechy
- wzdymające warzywa i owoce: kapusty, cebula, papryka, warzywa strączkowe, śliwki, gruszki.
Badania dowodzą, że w niektórych stanach zapalnych trzustki pomóc może sama zmiana diety, jednak stanu zapalnego zarówno ostrego jak i przewlekłego nie wolno lekceważyć i dolegliwości należy skonsultować z lekarzem.
Zioła wspierające trzustkę
Poniższa lista produktów spożywczych i ziół może pomóc w ochronie i odbudowie trzustki.
Powinieneś jednak skonsultować się z lekarzem, aby dowiedzieć się, co może być dla Ciebie najlepsze.
1. Korzeń Lukrecji — uważany jest za wyjątkowy środek na różne dolegliwości trzustki. Chińczycy od tysięcy lat stosują w medycynie. Lukrecja ma właściwości przeciwzapalne, które zmniejszają obrzęk i ból związany z zapaleniem trzustki.
2. Haritaki — jest naturalnym środkiem leczniczym w Indiach z owoców rośliny Terminalia Chebula i ogólnie pozostaje mało znanym. Badania wykazały, że oprócz silnych właściwości przeciwnowotworowych ma korzystny wpływ na trzustkę. Uważa się, że Haritaki ma zdolność zapobiegania rozwojowi guzów nowotworowych w trzustce, ponieważ powoduje apoptozę (naturalną śmierć komórek rakowych). Przyjmowanie ekstraktu haritaki doustnie obniża poziom glukozy we krwi o 43,2%, co czyni go cenną pomocą dla diabetyków.
3. Gorzknik kanadyjski jest jednym z najbardziej pomocnych ziół na świecie ze względu na właściwości lecznicze i terapeutyczne. Może obniżać poziom glukozy i wspomagać trzustkę w jej ogólnej funkcji. Gorzknik kanadyjski ma również właściwości przeciwbakteryjne, tonizujące, przeciwzapalne i przeciwskurczowe.
4. Cytryna — wspomaga uwalnianie ważnych enzymów trawiennych w trzustce. Limonki i owoce kiwi mogą być również cenne dla sprawnego funkcjonowania trzustki.
7. Skrzyp – to zioło jest bogate w krzemionkę, która pomaga organizmowi w gojeniu i odbudowuje uszkodzoną tkankę, która uległa zniszczeniu w wyniku zapalenia trzustki. W raporcie na temat wpływu skrzypu w badaniach na szczurach z cukrzycą, po pięciu tygodniach leczenia wykazano, że skrzyp ma znaczące właściwości przeciwcukrzycowe, a także wspomaga regenerację trzustki.
8. Mniszek lekarski – Badania laboratoryjne wykazały, że infuzja korzenia mniszka lekarskiego spowodowała śmierć komórek rakowych, nie wpływając jednocześnie na zdrowe komórki. Herbata z mniszka lekarskiego wypłukuje toksyny z jelit i pomaga w zapobieganiu uszkodzeniom tkanek trzustki.
9. Oregano — to kulinarne zioło jest pełne naturalnych przeciwutleniaczy fenolowych. Badania na świniach wykazały, że oregano może spowolnić działanie amylazy trzustkowej. Uważa się, że oregano ma silne właściwości przeciwhiperglikemiczne.
10. Zielona herbata ma silne właściwości przeciwutleniające. Należy mieć na uwadze, że zielona herbata może potencjalnie pogorszyć anemię i jaskrę.
11. Różeniec górski 150 do 300 mg, 1 do 3 razy dziennie, w celu wsparcia odporności. Różeniec jest „adaptogenem” i pomaga organizmowi przystosować się do różnych stresów.
12. Koci pazur (Czepota puszysta Uncaria tomentosa) 20 mg, 3 razy dziennie, na stany zapalne i stymulację odporności. Koci pazur może wchodzić w interakcje z wieloma lekami i może mieć szkodliwy wpływ na pacjentów z białaczką i chorobą Parkinsona.
Jako stymulator odpornościowy istnieje obawa, że koci pazur może pogorszyć chorobę autoimmunologiczną.
13. Grzyb Reishi (Ganoderma lucidum ), 150 do 300 mg, 2 do 3 razy dziennie, na zapalenie i odporność. Nalewka z ekstraktu z tego grzyba, od 30 do 60 kropli, 2 do 3 razy dziennie. Wysokie dawki Reishi mogą mieć działanie rozrzedzające krew i mogą nasilać działanie leków rozrzedzających krew, takich jak warfaryna (Coumadin) i aspiryna. Reishi może obniżać ciśnienie krwi, dlatego należy zachować szczególną ostrożność, jeśli przyjmujesz leki na ciśnienie krwi.
14. Indyjski agrest ( Emlica officinalis ) w proszku, 3 do 6 gramów dziennie rozpuścić w ulubionym napoju dla wsparcia antyoksydacyjnego.
15. Emblica to tradycyjna ajurwedyjska roślina lecznicza stosowana w leczeniu chorób trzustki. Jest silnym przeciwutleniaczem i jednym z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy C. Badania na zwierzętach sugerują, że zioło to może być stosowane w zapobieganiu zapaleniu trzustki. Agrest indyjski może zwiększać ryzyko krwawienia, zwłaszcza u osób przyjmujących leki rozrzedzające krew. Zawsze skonsultuj ze swoim lekarzem.
16. Ekstrakt z pestek winogron ( Vinis vinifera ) standaryzowany ekstrakt, 100 do 300 mg dziennie dla wsparcia antyoksydacyjnego. Ekstrakt z pestek winogron może mieć działanie rozrzedzające krew i może nasilać działanie leków rozrzedzających krew, takich jak warfaryna (Coumadin) i aspiryna, a także inne interakcje z innymi lekami. Skonsultuj ze swoim lekarzem.