Są takie smaki, których dokąd nie znaliśmy i mogliśmy się bez nich obejść. Ale…
ale jak już je poznamy zostają z nami na zawsze…
Turecka pita nadziewana ziemniakami właśnie do takich smaków należy.
Wychodzi chrupiąca, pyszna, po prostu obłędna.
Teraz muszę ją piec co najmniej dwa razy w tygodniu. Moja rodzina wciąż nie może się nią znudzić.
Ciasto jest miękkie, puszyste, a nadzienie z ziemniaków przenosi doznania smakowe na nowy poziom!
Potrzebujemy:
2 szklanki ciepłego mleka
1 opakowanie drożdży instant
1 łyżkę cukru
4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczkę soli
Nadzienie:
1 kg gotowanych ziemniaków
1/2 szklanki mleka
350 – 400 g sera cheddar
1 łyżeczka soli
masło do nacierania
Przygotowanie:
Do miski wlej ciepłe mleko, dodaj drożdże instant, cukier i wymieszaj trzepaczką.
Następnie dodajemy mąkę stopniowo, sól i wyrabiamy ciasto.
Użyj trochę oleju, aby zużyć to co zostało na twoich rękach.
Przygotowane ciasto przykryj folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotujemy nadzienie.
Do garnka z wodą wsyp obrane i pokrojone ziemniaki, gotuj do miękkości i potłucz.
Dodaj pół szklanki ciepłego mleka, jeszcze raz dokładnie potłucz, dodaj sól i tarty ser i wymieszaj.
Ciasto wyjmij na blat posmarowany olejem.
Zwiń go w rulon i pokrój na 3 części, a następnie uformuj kule.
W ten sam sposób formujemy kule z nadzienia.
Teraz rozciągnij 1 część ciasta na krążek, palcami, nie trzeba wałkować.
Nadzienie kładziemy na ciasto i owijamy ciastem dobrze sklejając.
Następnie delikatnie naciskamy i ugniatamy formując placek tak, żeby nadzienie nie wyszło poza ciasto.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, robimy palcem otwór w środku i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 °C kilka minut tak żeby się ciasto zarumieniło.
Jeszcze ciepłą pitę nacieramy masłem, kroimy i możemy podawać.
To jest pyszne!