Mastyk to słodka, giętka masa, stosowana do dekoracji, która w konsystencji przypomina plastelinę.
Pozwala na wykonanie płaskich i przestrzennych dekoracji ciast, a nawet pokryć całość uzyskując przy tym efekt gładkiej powierzchni.
Składniki:
Cukier puder 500 g;
Płynny miód 2 duże łyżki;
Czysta woda 6 dużych łyżek;
Żelatyna spożywcza 10 gr.
margaryna 2 łyżki
Metoda przygotowania:
1. Rozpuść żelatynę i pozostaw na 30-40 minut.
2. Umieść żelatynę w kąpieli wodnej, aż całkowicie się rozpuści. Następnie należy ją całkowicie schłodzić.
3. Miód i stopiona margarynę wymieszaj razem a następnie dodaj schłodzoną żelatynę.
4. Wymieszaj wszystko razem i powoli wsypuj cukier puder jednocześnie mieszając.
5. Gdy masa stanie się wystarczająco gęsta trzeba ją ugniatać już nie w misce, ale na stole podsypując cukrem pudrem.
6. Mastyk musi być gęsty i plastyczny, jeśli będzie zbyt miękki nie pozwoli się dowolnie formować i praca z nim będzie niemożliwa.
Aby twój mastyk miał ładny kolor i błyszczący połysk, skorzystaj z naszej porady:
1. Przed wsypaniem cukru pudru dodaj barwnik spożywczy, by uzyskać pożądany kolor. Możesz także użyć 100 g białej, czekolady, mlecznej lub gorzkiej zależnie od tego jaki kolor chcesz uzyskać.
2. Rozpuść 1 łyżkę miodu w 1 łyżce wódki. Nałóż tą mieszanke na gotowy wyrób z mastyka. Zapach i smak wódki szybko wyparuje, ale ciasto będzie miało ładny błyszczący połysk.