w

Chipsy do tego przepisu są pyszne, chrupiące i nie szkodzą zdrowiu

Świetna przekąska na pikniki i przyjęcia wśród przyjaciół – domowe chipsy ziemniaczane.

Przygotowanie takiego przysmaku jest bardzo łatwe i szybkie, spodoba wam się. Moje córki od dłuższego czasu robią frytki w kuchence mikrofalowej bez mojego udziału.

Składniki:

300 gramów ziemniaków
3 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
granulowany czosnek
różne suszone zioła
mielona słodka papryka
sól do smaku

Proces przygotowania krok po kroku:

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki, można użyć tarki do plasterków.

Włóż pokrojone ziemniaki do miski, napełnij wodą i dobrze spłucz skrobię (trzeba to zrobić nawet 2-3 razy, zmieniając wodę).

Przykryj powierzchnię ręcznikami papierowymi i rozłóż ziemniaki: należy je wysuszyć.

Osuszone ziemniaki ponownie włóż do miski i polej olejem lub oliwą z oliwek. Wymieszaj rękami, aby każdy plasterek był w oleju.

Przykryj talerz papierem do pieczenia lub ręcznikiem papierowym złożonym na trzy, ułóż jedną warstwę ziemniaków.

Zrobimy frytki o kilku smakach.

Pierwsza partia: posyp ziemniaki solą i słodką papryką.

Druga partia: posyp ziemniaki solą i suszonymi ziołami.

Trzecia opcja: posyp ziemniaki solą i granulowanym czosnkiem.

Czwarty smak : ziemniaki posypane tylko solą. Ale moje dzieci uwielbiają bez posypywania solą tylko przyprawą do ziemniaków. Okazują się bardzo smacznie.

Umieść plasterki na płasko na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym (3 warstwy)

wstaw do kuchenki mikrofalowej na 3-5 minut przy mocy 800 watów.

Wyjmujemy, przenosimy na talerz, wkładamy nastepne partie, wyjmujemy i chrupiemy na zdrowie.

Pyszny i wspaniały wieczór w kręgu rodzinnym.

Źródło i fotografie: intermarium.news,
Catch a Beauty youtube.com