Ostatnie badania naukowe zaczęły potwierdzać korzystny wpływ różnych rodzajów nasion na poziom lipidów we krwi i zdrowie serca. Badanie opublikowane w American Journal of Hypertension wykazało, że nasiona lnu mają pozytywny wpływ na zdrowie osób cierpiących na choroby układu krążenia.
Badanie kliniczne
Kanadyjscy naukowcy przeprowadzili badanie kliniczne o nazwie „Potencjalne działanie przeciwnadciśnieniowe siemienia lnianego w diecie pacjentów z nadciśnieniem”. Chcieli sprawdzić, czy siemię lniane powoduje wymierną poprawę u pacjentów z chorobą tętnic obwodowych. Stanem związanym z nadciśnieniem, w którym tłuszcz, cholesterol i inne gromadzą się na ściankach, tworząc tzw. blaszki miażdżycowe.
Wylosowano 110 osób, które następnie podzielono na dwie grupy. Jedna grupa otrzymała kilka posiłków zawierających 30 gramów mielonego siemienia lnianego (około 4 łyżek stołowych), a druga grupa otrzymała placebo.
Badanie trwało 6 miesięcy, podczas których naukowcy sprawdzali wpływ codziennego spożycia siemienia lnianego na skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi.
W grupie karmionej siemieniem lnianym w porównaniu z grupą placebo poziomy kwasów tłuszczowych Omega-3, kwasu alfa-linolenowego i lignanów w osoczu krwi wzrosły od 2 do 50 razy. W grupie spożywającej siemię lniane uzyskano znaczną redukcję skurczowego ciśnienia krwi o 15 mm Hg i rozkurczowego ciśnienia krwi o 1 mm Hg.
Autorzy badania doszli do wniosku, że zgodnie z tymi wynikami nasiona lnu mają znacznie silniejsze działanie przeciwnadciśnieniowe niż inne produkty spożywcze.
Te niezwykłe efekty wynikają ze złożonej zawartości odżywczej lnu. Każdy główny składnik siemienia lnianego – błonnik, lignany i kwasy tłuszczowe Omega-3 – ma wyjątkowe korzyści zdrowotne. Badania potwierdziły lecznicze właściwości nasion lnu w ponad 100 chorobach:
– właściwości przeciwnowotworowe w raku piersi
– regulacja poziomu cholesterolu
– rozszerzanie tętnic
– zwiększenie krążenia krwi
– redukcja blaszki tętniczej (przyspiesza regresję blaszek miażdżycowych)
– eliminacja utlenionych lipidów, cholesterolu i toksyn rozpuszczalnych w tłuszczach
– zmniejszenie ryzyka osteoporozy
– redukcja uderzeń gorąca i nocne poty w okresie menopauzy
– redukujące stany zapalne
– regulujące pracę jelit