Kasztanowiec zwyczajny (Aesculus hippocastanum), który jest niejadalny ale powszechnie stosowany w medycynie ludowej, ma liczne właściwości zdrowotne. Jest szczególnie znane ze swojego korzystnego wpływu na zdrowie żył.
Związki chemiczne zawarte w kasztanowcu, głównie escyna, wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwwodne i wzmacniające naczynia krwionośne. Dlatego preparaty z kasztanowca są często stosowane w leczeniu żylaków, obrzęków nóg oraz w dolegliwościach związanych z niewydolnością żylną.
Oto kilka korzyści zdrowotnych związanych z kasztanowcem:
Wzmacnianie ścian żył: Flawonoidy, kumaryny, flawonoidy, saponiny, fenolokwasy i garbniki zawarte w kasztanowcu mogą pomóc wzmocnić ściany żył i zmniejszyć ich rozszerzalność.
Działanie przeciwwodne: Kasztanowiec może pomóc zmniejszyć obrzęki nóg związane z niewydolnością żylną.
Działanie przeciwzapalne: Preparaty z kasztanowca mogą łagodzić objawy zapalenia żył.
Poprawa krążenia: Kasztanowiec może poprawić krążenie krwi w nogach.
Zanim zdecydujesz się na stosowanie produktów z kasztanowca w celu wsparcia zdrowia żył, warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą, aby upewnić się, że są one odpowiednie dla Twojego stanu zdrowia.
Fitoterapeuta Constantin Mica z Iasi podaje nam przepis na skuteczna nalewkę z kasztanów na żylaki, którą bez trudu przygotujemy w domu. Do jej przygotowania używamy wyłącznie brązową skórkę nasion.
Składniki aktywne zawarte w łupinie rozpuszczają się wyłącznie w alkoholu, dlatego najlepsza formą zastosowania jest nalewka.
Nalewka z brązowych skórek kasztanów – przepis
Składniki
• 40 g brązowych skórek kasztana
• 200 ml spirytusu
Przygotowanie
Usuń skórkę z kasztanów, posiekaj na skórki i pozostaw do podsuszenia na kilka dni w dobrze wentylowanym pomieszczeniu.
Następnie umieść je w szklanym słoiku i zalej alkoholem. Zamknij hermetycznie i pozostaw do maceracji na 20-30 dni. Codziennie wstrząsaj zawartością. Powstałą nalewkę przelej i przechowuj w naczyniu z ciemnego szkła lub ciemnym miejscu. Dla poprawy smaku można dodać łyżeczkę miodu.
Zastosowanie
Zażywać 2 razy dziennie po 20-30 kropli 2-3 razy dziennie przez 2 miesięce po rozcieńczeniu niewielką ilością wody, przed posiłkami. Pomiędzy kuracjami stosować kilkumiesięczne przerwy.
Równolegle z można stosować zewnętrznie, wcierając w miejsca dotknięte 1-2 razy dziennie.
Taką nalewkę można również kupić gotową w sklepach zielarskich i stosować według wskazań na opakowaniu.
Nalewka z nasion kasztanowca
W podobny sposób można przygotować nalewkę z całych nasion. Najlepszym terminem na zbiory jest druga połowa września. Wtedy nasiona zaczynają spadać z drzew. Do nalewki używa się świeżych kasztanów, które mają jasnobrązową skórkę i są świeżo wyjęte z łupiny. Nie powinny to być nasiona, które same wypadły z łupiny.
Składniki:
świeże kasztany – 300 g,
spirytus 70% – 500 ml,
opcjonalnie miód lub cukier – 1-2 łyżki
Sposób przygotowania:
Kasztany myjemy, suszymy, a następnie rozgniatamy. Można je również zmiksować.
Wkładamy do czystego, wyparzonego słoika i zalewamy spirytusem. Zakręcamy słoik i odstawiamy na 3-4 tygodnie. Codziennie potrząsamy słoikiem.
Po tym czasie przecedzamy płyn, ewentualnie słodzimy i przelewamy do butelki szklanej, najlepiej z ciemnego szkła.
Nalewkę najlepiej jest rozwadniać do spożycia. Wypijamy 5 kropli rozcieńczonych w kieliszku, bądź łyżce wody. 3 razy dziennie przed posiłkiem.
Przeciwwskazania i działania niepożądane
Preparaty z kasztanowca nie mogą być stosowane przez osoby z ostrą niewydolnością nerek i przez kobiety w pierwszym trymestrze ciąży (później i w czasie karmienia stosowane mogą być tylko na zalecenie lekarza). Nie należy używać preparatów z kasztanowca na uszkodzoną skórę i rany; powinno się unikać kontaktu takich specyfików z oczami i błonami śluzowymi. U niektórych osób mogą wystąpić reakcje uczuleniowe i zaburzenia ze strony układu pokarmowego. Sporadycznie zdarza się alergia na pyłek kasztanowca, zwłaszcza u osób mieszkających blisko tych drzew, np. przy alejach obsadzanych kasztanowcami.