w ,

Śliwki stymulują trawienie, chronią układ nerwowy, serce i kości

Nikt nie powinien przegapić sezonu na śliwki. Włączenie tych wspaniałych owoców do diety to prawdziwa uczta dla organizmu!

Śliwki są owocami bogatymi w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Te ostatnie chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które prowadzą do chorób przewlekłych.

Śliwki — bomba odżywcza

Śliwki zawierają witaminy A, C, E i K. Są też doskonałym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy). Dostarczają również cennych minerałów, takich jak fosfor, selen, wapń, żelazo, cynk, magnez i potas. Nie mniej ważny jest błonnik zawarty w śliwkach.

Pod względem przeciwutleniaczy wyróżnia się flawonoidami i fenolami odpowiedzialnymi za większość ich korzyści.

Korzyści z przeciwutleniaczy w śliwkach

Pokarmy bogate w antyoksydanty są niezbędne w naszej codziennej diecie, ponieważ działają ochronnie i zapobiegawczo przeciw schorzeniom przewlekłym, takimi jak choroby układu krążenia, cukrzyca, otyłość, choroby neurodegeneracyjne. Ogólnie owoce i warzywa są najlepszym ich źródłem.

Badanie opublikowane w „Journal of Medicinal Food” wskazuje, że fenole zawarte w śliwkach chronią nie tylko komórki organizmu, ale także tłuszcze w neuronach i błonach komórkowych przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniami.

Dozwolone, a nawet zalecane przy cukrzycy

Śliwki należą do owoców, które można włączyć do diety diabetyków. Nie tylko są dozwolone, ale pełnią także rolę terapeutyczną, pomagając zapobiegać cukrzycy.

Badanie opublikowane w „Biomedical Research Journal” wykazało, że ekstrakt ze śliwki pomaga obniżyć poziom cukru we krwi i trójglicerydów.

Inne badanie, opublikowane w British Medical Journal, sugeruje, że flawonoidy zawarte w śliwkach zwalczają insulinooporność i zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2.

Wspomaga zdrowie kości

Niewiele osób myśli o owocach, rozważając zdrowie kości. Otóż śliwki zawierają wapń, bor, potas i polifenole. Związki te pomagają zachować gęstość kości. Wykazano, że szczególnie suszone śliwki są przydatne w walce z osteoporozą. Wspomagają tworzenie kości, poprawiają gęstość mineralną kości, zmniejszają resorpcję kości i pośrednio zapobiegają utracie kości.
Wyniki badań opublikowanych w „Journal of Nutrition” zachęcają do regularnego spożywania suszonych śliwek w celu ochrony kości na starość.

Poprawiają trawienie

Większość owoców korzystnie wpływa na transport jelitowy. Ale śliwki powodują znaczną stymulację trawienia. Zawarte w nich włókna mają niezwykłe działanie przeczyszczające. Zawierają dużą ilość błonnika, która pomaga w regulacji układu trawiennego i może zapobiegać zaparciom.
Jeśli masz skłonność do zaparć, jedz suszone śliwki. Wykazano, że są one bardziej skuteczne niż inne środki przeczyszczające, takie jak otręby babki płesznik.

Wspomagają pracę układu nerwowego

Mniej znaną zaletą śliwek jest to, że pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Efekt ten wynika z zawartości witamin z grupy B.
Śliwki zawierają duże ilości witaminy B6, która zapewnia prawidłowe przekazywanie sygnałów nerwowych.
Kolejnym składnikiem odżywczym wspierającym pracę układu nerwowego jest tryptofan. Aminokwas ten przyczynia się do produkcji serotoniny — neuroprzekaźnika związanego ze snem, apetytem, koncentracją i dobrym samopoczuciem.
Syrop brandy lub śliwkowy równoważy układ nerwowy i rewitalizuje organizm. Są wskazane dla osób cierpiących na osłabienie lub anemię.

Związki fitochimiczne w śliwkach, w tym antyoksydanty, mogą również pomagać w poprawie stanu i funkcji poznawczych.

Chroni serce

Dzięki zawartym w nich przeciwutleniaczom śliwki zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia. Częste spożywanie suszonych śliwek powoduje usprawnienie przepływu krwi.

Ponadto śliwki pomagają obniżyć i regulować poziom cholesterolu. Mają właściwości hipolipidemiczne i hipocholesterolemiczne.

I wreszcie, co nie mniej ważne, śliwki pomagają wzmacniać i modulować odporność. Są bogate w witaminę C, która jest znana ze swoich funkcji wzmacniających układ odpornościowy.

Są stosunkowo niskokaloryczne, co sprawia, że ​​są wskazane dla osób kontrolujących wagę.

Witaminy i minerały w śliwkach mogą pomagają zachować zdrową i promienną skórę. Śliwki zawierają witaminę A i beta-karoten, które są niezbędne dla zdrowia oczu.

Środki ostrożności

Ze względu na zawartość szczawianów śliwki powinny być spożywane ostrożnie przez osoby cierpiące na kamicę nerkową, żółciową lub powikłania w tych narządach.

Śliwki zazwyczaj zawierają siarczyny, które zwiększają ryzyko alergii u osób z różnymi alergiami.

UWAGA! Treści w serwisie z założenia mają charakter informacyjno-edukacyjny. Jeśli cierpisz na choroby przewlekłe lub stosujesz leki, zalecamy skonsultowanie się z lekarzem. Odkładając lub przerywając klasyczne zabiegi medyczne, możesz zagrozić swojemu zdrowiu.

Źródła:

1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32825684/
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24090144/
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36721717/
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21409897/
5. Meenalshi Nagdeve, Vanessa Voltolina, 9 Potwierdzone naukowo korzyści zdrowotne śliwek, Fakty organiczne: https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/health-benefits-of-plums.html
6. Mariana Borloveanu, Leczniczą moc śliwki zawdzięczają zawartym w nich przeciwutleniaczom,
Leacuri MkJstiresti, Vol. 1, Wydawnictwo Lumea Credinłei, Bukareszt, 2014, s. 109-110