w

Kiedy jestem zbyt leniwa, żeby upiec szarlotkę, piekę to pyszne ciasto

Ani dorośli, ani dzieci nie odmówią świeżych domowych wypieków z jabłkami. Szarlotka nie jest bardzo skomplikowanym ciastem jednak wymaga pewnego nakładu czasu i pracy, szczególnie dla niewprawionych w wypiekach osób.

Używając najprostszych składników, możesz przygotować o wiele łatwiejszy i ciekawszy przysmak, który doceni cała rodzina.

Potrzebne składniki:

Ciasto:

  • mąka – 200 g;
  • masło – 100 g;
  • śmietana 18% – 80 g;
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
  • sól – szczypta;

Nadzienie:

  • cukier – 1-2 łyżki;
  • jabłka – 3-4 szt;
  • śmietana 18% – 250 g;
  • skrobia kukurydziana – 40 g;
  • cukier – 60 g;
  • cukier waniliowy – 10 g;
  • jajko – 1 szt.

Wykonanie

Połącz mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier, wymieszaj składniki. Zetrzyj zamrożone masło na grubej tarce. Składniki wymieszaj rękoma. Dodaj 80 g kwaśnej śmietany i zagnieść szybko ciasto, które powinno mieć niejednolitą strukturę.

Ciasto rozpłaszcz rękami na okrąg, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 15 minut.

Aby przygotować nadzienie śmietanowe, połącz skrobię kukurydzianą z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym. Wymieszaj trzepaczką na gładką masę. Dodaj pozostałą śmietanę i wymieszaj.

Pokrój jabłka na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie 3 mm plasterki. Jabłka mogą być ze skórką lub bez. Bez skórki nadzienie będzie bardziej delikatne.

Wyjmij ciasto z zamrażarki, posyp mąką i rozwałkuj. Włóż ciasto do formy tortowej, uformuj boki i przytnij krawędzie. Na cieście ułóż pokrojone jabłka.

Jabłka zalej masą śmietanową. Poruszaj formą żeby masa dobrze się rozprowadziła. Wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i przez około 50 minut.

Aby ciasto dobrze zastygło i zachowało kształt po ostygnięciu wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Wyjmij je z formy i podawaj.

Wykonanie krok po kroku zobaczysz na filmie: