Aromatyczna i smaczna pieczeń z mięsa drobiowego jest znakomita pod każdą postacią: na ciepło zamiast kotletów i na zimno do kanapek. Zapamiętaj i wypróbuj świetny przepis!
Bardzo uniwersalny pomysł na danie ciepłe i zimne. Dobrze zachowuje kształt i konsystencję. Dobrze się kroi i nie rozpada. Pasuje do ziemniaków puree i surówki na obiad. Można podać z sosem lub marchewką z groszkiem. A rano lub wieczorem pokroić na kanapki zamiast wędliny. Twoja rodzina pokocha tę drobiowa pieczeń!
Składniki:
- Filet z udka kurczaka – 1 kg.
- Cebula – 200 g.
- Czosnek – 3 ząbki
- Jajko – 1 szt.
- Kasza manna – 50 g.
- Mleko – 150 ml.
- Słodka papryka – 1 łyżeczka.
- Suszona bazylia – 0,5 łyżeczki.
- Sól – 1 płaska łyżeczka
- Czarny pieprz
- Sos pomidorowy lub przecier
Przepis krok po kroku:
Mięso zmielić. Filet z udka kurczaka, cebulę i czosnek przepuścić przez maszynę do mięsa. Następnie do masy wbić jajko, wsypać słodką paprykę, suszoną bazylię, kaszę mannę, sól i czarny pieprz.
Wlać mleko, wymieszać i pozostawić na 30-40 minut, aby kasza manna napęczniała.
Formę do pieczenia keksową wykładamy pergaminem, wkładamy do niej mięso mielone i dokładnie dociskamy.
Po ułożeniu mięsa mielonego należy uderzyć formą w stół (2-3 razy), aby wyeliminować wszystkie wewnętrzne puste przestrzenie.
Wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy, smarujemy sosem pomidorowym i wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut.
Po upieczeniu odstawiamy na 10 minut i można podawać. Doskonała i smaczna alternatywa dla zwykłych kotletów!