pieczeń rzymska
w

Na ciepło zamiast kotletów i na zimno do kanapek – pyszne pod każdą postacią!

Aromatyczna i smaczna pieczeń z mięsa drobiowego jest znakomita pod każdą postacią: na ciepło zamiast kotletów i na zimno do kanapek. Zapamiętaj i wypróbuj świetny przepis!

Bardzo uniwersalny pomysł na danie ciepłe i zimne. Dobrze zachowuje kształt i konsystencję. Dobrze się kroi i nie rozpada. Pasuje do ziemniaków puree i surówki na obiad. Można podać z sosem lub marchewką z groszkiem. A rano lub wieczorem pokroić na kanapki zamiast wędliny. Twoja rodzina pokocha tę drobiowa pieczeń!

Składniki:

  • Filet z udka kurczaka – 1 kg.
  • Cebula – 200 g.
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Jajko – 1 szt.
  • Kasza manna – 50 g.
  • Mleko – 150 ml.
  • Słodka papryka – 1 łyżeczka.
  • Suszona bazylia – 0,5 łyżeczki.
  • Sól – 1 płaska łyżeczka
  • Czarny pieprz
  • Sos pomidorowy lub przecier

Przepis krok po kroku:

Mięso zmielić. Filet z udka kurczaka, cebulę i czosnek przepuścić przez maszynę do mięsa. Następnie do masy wbić jajko, wsypać słodką paprykę, suszoną bazylię, kaszę mannę, sól i czarny pieprz.

Wlać mleko, wymieszać i pozostawić na 30-40 minut, aby kasza manna napęczniała.

Przygotowanie pieczeni rzymskiej

Formę do pieczenia keksową wykładamy pergaminem, wkładamy do niej mięso mielone i dokładnie dociskamy.

Po ułożeniu mięsa mielonego należy uderzyć formą w stół (2-3 razy), aby wyeliminować wszystkie wewnętrzne puste przestrzenie.

Pieczeń rzymska przepis

Wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy, smarujemy sosem pomidorowym i wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut.

Pieczeń rzymska w formie keksowej

Po upieczeniu odstawiamy na 10 minut i można podawać. Doskonała i smaczna alternatywa dla zwykłych kotletów!

przepis na pieczeń rzymską