To ciasto jest tak wyjątkowe ze względu na specjalną technikę przygotowania.
Ściera się je na tarce kuchennej. Dzięki temu oraz dodaniu ulubionych owoców lub dżemu ma niezwykłą konsystencję i smak.
Tarte ciasto z dżemem margarynowym
Potrzebujesz:
2 jajka
200 g masła lub margaryny
250 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
500 g mąki
200 g owoców lub dżemu
Przygotowanie:
1. Rozpuść masło/margarynę, a następnie wlej do głębokiej miski.
2. Wymieszaj stopioną margarynę z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym.
3. Przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do pozostałych składników. Konieczne jest wprowadzanie mąki stopniowo, ostrożnie, dokładnie mieszając.
4. Zagnieć ciasto i podziel na 2 części. Jedna z nich powinna być nieco większa od drugiej. Następnie włóż mniejszą część ciasta do zamrażarki na godzinę.
5. Wyłóż większą ciasta do naczynia żaroodpornego, wyłożonego papierem do pieczenia wysmarowanego olejem.
6. Nałóż dżem lub owoce zasypane cukrem pudrem równomiernie na całej powierzchni ciasta.
7. Wyjmij drugą część ciasta z zamrażarki i zetrzyj ją na tarce, równomiernie pokrywając nadzienie.
Czasami jestem zbyt leniwa i niecierpliwa i zamiast wkładać ciasto do zamrażarki i czekać, po prostu rozrywam je na małe kawałki.
8. Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190-200 stopni na około 25 minut.
9. Zajadaj! Jest takie pyszne!
Wskazówka:
Jeśli dżem lub owoce są zbyt rzadkie możesz dodać herbatniki, posiekane orzechy, albo wiórki kokosowe.
Jeśli dżem jest zbyt słodki, możesz dodać do niego małe kawałki jabłka lub innego kwaśnego owocu, albo skropić cytryną.
Nawiasem mówiąc, skórkę cytryny można również dodać do nadzienia lub do samego ciasta, doda niesamowitego aromatu.