Kurczak zrobiony w taki sposób? 200-letni przepis robi wrażenie

Kochamy nasze tradycyjne dania, ale nie ma to raz na jakiś czas spróbować czegoś innego, nowego, czego nigdy wcześniej nie próbowałeś.

Ta nietypowa pieczeń według przepisu z Youtuba jest właśnie takim pomysłem.

Pomysłowa, oryginalna, a jednocześnie prosta do wykonania i bardzo smaczna.

Dzięki sposobowi w jaki została wykonana, szybko się piecze, jest soczysta i smakuje każdemu mięsożercy.

W dodatku wygląda tak atrakcyjnie i apetycznie, że świetnie się nadaje na przyjęcie czy świąteczny stół.

I naprawdę nawet laikowi w kuchni ciężko ją zepsuć.

Potrzebne składniki:

• Pierś z kurczaka/indyka 600 g
• Pęczek dymki
• Pieprz czerwony 1 łyżeczka
• Pieprz czarny 1 łyżeczka
• Wędzona papryka
• Jajko 1 szt
• Bułka tarta 2 łyżki
• Szynka gotowana 150 g
• Boczek wędzony 250 g
• Ser żółty 75 g
• Oliwa z oliwek 3 łyżki
• Papier do pieczenia

do glazury:

• Miód 2 łyżki
• Papryka wędzona 3 łyżeczki

Przygotowanie:

1. Piersi z kurczaka lub indyka pokroić na mniejsze części i zmielić lub rozdrobnić blenderem.

2. Pokroić szczypior i dodać do mięsa, wbić 1 jajko, dodać czerwony pieprz, wędzoną paprykę i bułkę tartą, a następnie dokładnie wymieszać, najlepiej wyrobić rękami.

3. Szynkę gotowaną i boczek pokroić na mniejsze kawałki i zmielić lub rozdrobnić blenderem. Przełożyć do miski, dodać do tego ser żółty starty na tarce o grubych oczkach, 1 jajko, pieprz czarny i wymieszać ręką jak masę mięsną.

4. Rozłożyć papier do pieczenia na blasze, wylać 3 łyżki oliwy z oliwek i rozprowadzić na całości pędzelkiem.

5. Na papier wyłożyć masę mięsną i równomiernie płasko rozprowadzić w po całej blasze i uformować równy prostokąt.

6. Na to wyłożyć masę z szynki i boczku i również równomiernie rozprowadzić na 2/3 prostokąta z mięsa.

7. Podnieść papier i zwinąć masy w rulon, w miejscu, gdzie nie ma masy nadzienia zlepić brzegi masy mięsnej.

8. Zwinięty wałek zamknąć w papierze do pieczenia i przełożyć do żaroodpornego naczynia.

9. Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec 50 minut.

10. W między czasie zrobić glazurę z dwóch łyżek miodu i 3 łyżeczek papryki wędzonej. Wymieszać składniki.

11. Po 50 minutach pieczenia wyjąć pieczeń, odwinąć z papieru i posmarować wierzch i boki glazurą.

12. Wstawić jeszcze na 10 minut do piekarnika bez przykrycia. Po tym czasie pieczeń gotowa!

Jest naprawdę doskonale krucha i soczysta i obłędna w smaku. Dzieci też ją uwielbiają!

Instrukcja na filmie:

Źródło: Ricette di Casa Mia/youtube, Miniatura wpisu: Ricette di Casa Mia/youtube

Po 50-ce w końcu schudłam, pozbyłam się opuchlizny i od kilku lat nie wiem, co to choroba. Przepis

Moje ciasto z dzieciństwa – tego nie da się porównać z niczym. Przepis