Pierś drobiowa to wydawałoby się jedno z najprostszych do przyrządzenia mięs. Rzeczywiście krótka obróbka i łatwe pochłanianie smaków sprawiają, że robi się je szybko i dość łatwo.
Ale i tu czyhają pułapki, które sprawiają, że mięso jest suche i bez smaku. Jak sprawić by było aromatyczne, soczyste i pyszne? Jest na to sposób:
Przepis na kurczaka w maśle i czosnku
Będziesz potrzebować:
- 500 g piersi z kurczaka
- zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki mąki i 1 łyżeczka mąki
- 40 g masła
- 5-6 ząbków czosnku
- 1/2 szklanki bulionu (z kury lub warzyw)
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- kilka gałązek świeżej pietruszki
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Mięso włożyć do miski, posolić i popieprzyć. Wsypać 2 łyżki mąki i dobrze obtoczyć nią kawałki kurczaka.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć kawałki kurczaka.
Wyjąć mięso z patelni, włożyć masło i roztopić.
Drobno posiekać czosnek i usmaż go na maśle. Do podsmażonego czosnku dodać łyżeczkę mąki i lekko podsmażyć. Wlać bulion, dodać oregano, sok z cytryny wymieszać i wrzucić mięso i dokładnie wymieszać go w bulionie z masłem, czosnkiem, mąka, cytryna i oregano.
Na koniec posypać pietruszką i podawać.
W ten sposób przygotowany kurczak jest wyjątkowo aromatyczny soczysty i pyszny!
Instrukcja na filmie;