Oto przepis na cudowne lekarstwo, które pomoże w leczeniu zapalenia i bólu stawów. Po użyciu poczujesz, że możesz się poruszać normalnie i bez bólu.
Środek powstaje z nietypowego składnika – kiełków ziemniaków. Ludzie dawniej wiedzieli, że nawet kiełkujące ziemniaki można bezpiecznie jeść o ile usunie się kiełki wyrastające z bulw.
Ich nie wolno spożywać, jednak w myśl tego, że w przyrodzie wszystko ma swój sens okazuje się, że kiełki zawierają alkaloidy ziemniaczane odstraszają nie tylko gryzonie i owady od bulw, ale także niszczą patogenne bakterie, grzyby i wirusy, które próbują „usadowić się” na powierzchni rośliny.
Ze względu na działanie solaniny – bardzo aktywnego alkaloidu, kwiaty, owoce i kiełkujące bulwy ziemniaka mogą spowodować poważne zatrucie, a nawet śmierć osoby lub zwierzęcia, ale w małych dawkach solanina ma wyraźny efekt terapeutyczny.
Oprócz działania przeciwbakteryjnego, przeciwwirusowego i antymikotycznego, kiełki ziemniaka mają korzystny wpływ na ściany naczyń krwionośnych, wzmacniając je i zmniejszając przepuszczalność ściany naczynia.
Preparaty na nich oparte posiadają działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwskurczowe i gojące.
Nalewką z kiełków ziemniaka dawniej leczono:
- choroby skórne zmiany chorobowe grzybicze skóry, zapalenia skóry, egzemy i innych chorób;
- choroby jamy ustnej, zapalenia dziąseł;
- choroby kości i stawów – zapalenie stawów, dna moczanowa, zapalenie stawów;
- rany, skaleczenia, ropnie, czyraki – po uszkodzeniu skóry ziemniaków nalewka pomaga przyspieszyć gojenie;
Nalewka na stawy z kiełków ziemniaka
Choroby stawów są w stanie dostarczyć wiele cierpienia i dyskomfortu w życiu codziennym. Aby poprawić ogólny ich stan, należy przygotować i zastosować nalewkę w następujący sposób:
Składniki:
- Wódka 200-300 ml
- Bulwy ziemniaczane: 4 – 6 szt. z wyrośniętymi pędami
Kiełki ziemniaczane z 4-6 bulw. Jeśli nie masz kiełkujących ziemniaków należy 4-6 średniej wielkości ziemniaków umieścić w ciepłym, zaciemnionym chłodnym miejscu na 2-3 dni. Miejsce powinno mieć optymalną temperaturę (około 10 ° C): nie za gorąco, ale i nie za wilgotno. Zaleca się pokrycie bulw ciemną, cienką tkaniną.
Po tym czasie kiełki odcinamy od bulw. Kroimy je na mniejsze kawałki lub miksujemy w blenderze. W pierwszej opcji będą stały trochę dłużej i trzeba je będzie przecedzać. Zblendowanie skraca czas odstania i nie trzeba odcedzać.
Umieszczamy pokrojone lub zmiksowane kiełki w słoiku i zalewamy wódką. Kiełki muszą być całkowicie pokryte alkoholem.
Umieszczamy słoik na 2-3 tygodnie w chłodnym miejscu. W przypadku pokrojonych na 3-4 tygodnie, po czym należy przecedzić.
Po odstaniu gotową nalewką nacieramy obolałe stawy 4-5 razy dziennie. Na noc warto nasmarować i owinąć szalikiem lub bandażem. Stosować przez 2-3 tygodnie.