w

Kurczak z masłem i czosnkiem: proste połączenie, a smakuje wybornie!

Pierś drobiowa to wydawałoby się jedno z najprostszych do przyrządzenia mięs. Rzeczywiście krótka obróbka i łatwe pochłanianie smaków sprawiają, że robi się je szybko i dość łatwo.

Ale i tu czyhają pułapki, które sprawiają, że mięso jest suche i bez smaku. Jak sprawić by było aromatyczne, soczyste i pyszne? Jest na to sposób:

Przepis na kurczaka w maśle i czosnku

Będziesz potrzebować:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki mąki i 1 łyżeczka mąki
  • 40 g masła
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki bulionu (z kury lub warzyw)
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kilka gałązek świeżej pietruszki

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Mięso włożyć do miski, posolić i popieprzyć. Wsypać 2 łyżki mąki i dobrze obtoczyć nią kawałki kurczaka.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć kawałki kurczaka.

Wyjąć mięso z patelni, włożyć masło i roztopić.

Drobno posiekać czosnek i usmaż go na maśle. Do podsmażonego czosnku dodać łyżeczkę mąki i lekko podsmażyć. Wlać bulion, dodać oregano, sok z cytryny wymieszać i wrzucić mięso i dokładnie wymieszać go w bulionie z masłem, czosnkiem, mąka, cytryna i oregano.

Na koniec posypać pietruszką i podawać.

W ten sposób przygotowany kurczak jest wyjątkowo aromatyczny soczysty i pyszny!

Instrukcja na filmie;

Źródło: KAZAN/youtube, Miniatura wpisu: KAZAN/youtube