Moim zdaniem to najsmaczniejsze kotlety bez mięsa!
Idealne połączenie składników! Skład jest prosty, przygotowanie szybkie, a efekt znakomity!
Nie unikam mięsa, ale te kotlety zawsze jem z przyjemnością! A wegetarianie i ci, którzy poszczą, z pewnością także je pokochają!
Przepis na najlepsze kotlety bez mięsa
Składniki:
- Płatki owsiane – 100 g
- Kapusta – 400 g
- Pieczarki lub grzyby leśne (surowe lub mrożone)- 400 g
- Cebula – 1 szt
- Czosnek – 1 ząbek
- Sól – 1 łyżeczka
- Słodka papryka mielona – 1 łyżeczka
- Czarny pieprz – do smaku
- Olej
- Bułka tarta
Przygotowanie:
1. Płatki owsiane zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy do zaparzenia na 10 minut.
2. Na patelni z olejem podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dodajemy do niej poszatkowaną kapustę.
Gotową masę należy schłodzić do temperatury pokojowej.
3. Drobno siekamy grzyby i smażymy je, aż płyn odparuje. Na sam koniec dodajemy trochę soli i pieprzu.
4. Teraz łączymy w naczyniu kapustę, pieczarki, płatki owsiane, starty czosnek, słodką paprykę, sól i mielony czarny pieprz. Wyrabiamy masę, aż będzie całkowicie jednorodna.
5. Następnie mokrymi dłońmi formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej z obu stron.
6. Smażymy kotlety na oleju na złoty kolor na średnim ogniu przez 5 minut po jednej stronie.
Po przewróceniu smażymy 2 minuty, następnie przykrywamy pokrywką i smażymy przez kolejne 3 minuty. Dzięki tej metodzie smażenia kotlety będą dobrze ugotowane.
Kotlety wychodzą rumiane i bardzo apetyczne! Można je podać ze świeżymi warzywami, ryżem, kaszą, ziemniakami i ewentualnie jakimś sosem!
Kapusta i grzyby bardzo dobrze do siebie pasują! Kotlety naprawdę wychodzą bardzo smaczne!
To najlepsze kotlety bez mięsa!