Domowe kiełbaski ziemniaczane znajdują się w kuchni wielu ludów słowiańskich – litewskiej, białoruskiej, ukraińskiej, ale w Polsce nie są szczególnie rozpowszechnione.
Oczywiście każde danie ma swoje własne niuanse, ale istota jest taka sama – jelita wieprzowe nadziewane ziemniakami lub ziemniakami z dodatkiem mięsa.
Oprócz ziemniaków, mięsa, fasoli z pewnością nie może w niej zabraknąć cebuli.
Kiełbasa Ziemniaczana
Składniki:
Przygotowanie:
1. Dokładnie umyj osłonkę kiełbasy.
2. Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Można przepuścić je przez maszynkę do mięsa, krojąc najpierw na małe kawałki.
3. Uduś cebulkę na patelni.
4. Drobno posiekaj grzyby i boczek. Podsmaż je na patelni, najpierw trochę boczek, potem dodaj grzyby.
5. Wymieszaj wszystkie składniki. Nadziej jelita masą. Możesz użyć do tego specjalnego przyrządu, który można kupić w zestawach z jelitami, lub nawet zwykłej wyciskarki do dekorowania tortów. Zwiąż końce. Nie zapomnij wykonać kilku nakłuć widelcem lub lepiej wykałaczką w każdej kiełbasce.
6. Piecz kiełbaski ziemniaczane w piekarniku w 180 stopniach przez 40-50 minut.
7. Kiełbasy ziemniaczane z grzybami są gotowe. I do tego tak pyszne! Szkoda, że nie możesz poczuć tego zapachu.
Nie znam nikogo komu by nie smakowały. Nie zapomnij o kwaśnej śmietanie, świetnie podreśla ich smak!