Betulina z kory brzozy to potężny związek przeciwnowotworowy

Kora brzozy od tysięcy lat była stosowana jako naturalny środek leczniczy w medycynie ludowej.

Tradycyjnie ekstrakt z kory brzozy wytwarzano przez moczenie kory brzozy w alkoholu lub tłuszczu. Następnie używano go do leczenia ran i chorób skóry oraz infekcji bakteryjnych i grzybiczych.

Dzisiaj naukowcy odkryli, że nasi przodkowie wykazali się niezwykłym instynktem nie tylko wytwarzając i stosując maści z kory brzozowej do leczenia chorobowych zmian skórnych, ale także, stosując korę brzozy wewnętrznie, do leczenia różnego rodzaju schorzeń.

Jak wykazały bowiem badania, zawarte w korze brzozowej potężne triterpeny mają niezwykle silne działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.

Kora brzozy

Brzoza to wysokie drzewo o stożkowym pokroju z błyszczącymi, drobnymi, sercowatymi liśćmi. Ma białą korę, która łuszczy się warstwami na młodych drzewach. Na starszych okazach kora staje się czarniawa lub szaro-biała i pojawiają się na niej zgrubienia i pęknięcia.

Kora brzozy ma dwie wyraźnie rozróżnialne części, zewnętrzną i wewnętrzną. Zewnętrzna część kory jest najbardziej bogata w substancje ekstrakcyjne.

Głównym składnikiem prawie wszystkich ekstraktów jest betulina. Ta biała, żywiczna substancja wypełnia ubytki tkanki na pniach brzozy i nadaje jej białą barwę.

Brzoza jak i inne rośliny gromadzą betulinę wyłącznie w swojej korze. Robią to w celu ochrony przed niekorzystnymi czynnikami środowiskowymi: promieniowaniem, bakteriami, grzybami, wirusami i szkodnikami.

Betulina

Kora brzozy zawiera setki korzystnych związków chemicznych, ale najważniejszymi z nich są betulina i jej pochodna kwas betulinowy.

Betulina posiada niezwykle cenne właściwości farmakologiczne. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe, hipolipidemiczne, przeciwkamiczne, przeciwalergiczne i hepatoochronne.

Po raz pierwszy została wyizolowana w 1788 roku, a w 1831 r., słynny chemik, D. Mason, nadał jej nazwę betulina (od łacińskiej nazwy brzozy „betula”).

Pomimo tego, że betulina i kwas betulinowy występują w dużych ilościach w korze brzozy, rozpuszczalność betuliny jest bardzo niska, więc nie była ona wydobywana w dużych ilościach aż do czasów współczesnych.

Dziś zainteresowanie betuliną wśród naukowców jest ogromne i wynika przede wszystkim z bardzo szerokiego zakresu jej zastosowań i faktu, że jest surowcem powszechnie występującym. Dostępność i aktywność biologiczna betuliny sprawiają, że jest ona jednym z wielu najcenniejszych związków naturalnych.

Co to jest kwas betulinowy?

Kwas betulinowy to kolejny triterpen, który pochodzi z samej betuliny. Produkcja kwasu betulinowego odbywa się poprzez utlenianie betuliny. Kwas betulinowy jest znany nauce od co najmniej 100 lat, jednak zanim w 1995 roku grupa naukowców z University of Illinois zwróciła uwagę na jego potencjał, niewiele wiedziano o tej substancji.

Potencjał przeciwnowotworowy

Kwas betulinowy był szeroko badany jako potencjalny lek przeciwnowotworowy i wyniki okazały się obiecujące. Dotychczasowe badania wykazały korzystne działanie na szereg nowotworów, od chłoniaków po nowotwory skóry, płuc, jelit czy narządów wewnętrznych. Ma zdolność indukowania procesu samobójczej śmierci komórki i to tylko w komórkach zmienionych nowotworowo. Dzięki temu może być wyeliminowana część efektów ubocznych towarzyszących chemioterapii.

Podsumowując

Betulina i jej pochodne zostały szeroko przebadane w ciągu ostatnich lat i te naturalnie występujące ekstrakty roślinne wykazały doskonały potencjał hamowania rozwoju niektórych chemioopornych nowotworów, jak czerniak czy glejaki.

Wśród innych działań betuliny i jej pochodnych można wymienić hamowanie rozwoju bakterii, wirusów, działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne, przeciwbólowe, ochronne dla wątroby. Obecnie betulina uznawana jest za potencjalnego prekursora wielu nowych preparatów leczniczych.

Ekstrakty z brzozy naprawdę wydają się być naturalnym cudem!

Źródło:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6254329/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9181928/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4959718/
http://laboratoria.net/
healthbenefitstimes.com,
Miniatura wpisu: freepik.com

Wiejska karkówka ze słoika: Fantastyczna, pyszna i rozpływa się w ustach.

Kiełbasa ziemniaczana – pyszna, tania i absolutnie oryginalna. Czegoś tak dobrego dotąd nie jadłam