Wiejska karkówka ze słoika: Fantastyczna, pyszna i rozpływa się w ustach.

Coraz trudniej kupić dobrą wędlinę w sklepie, a nie każdy ma warunki żeby samodzielnie produkować własne wyroby wędliniarskie. Na pomoc przychodzi ten przepis z kanału na You Tube Swojskie Jedzonko na znakomitą karkówkę ze słoika. Robisz raz, a zachowuje świeżość przez miesiąc.

Wystarczy sięgnąć po słoik i pyszną wędlinę na kanapki masz w zasięgu ręku. To naprawdę genialna receptura, prosta i szybka, nawet kuchenny laik sobie z nią poradzi!

Właśnie w ten sposób zapasy na trudne czasy robiły nasze babcie.

Przepis na karkówkę ze słoika

Potrzebne składniki:

  • 2 kg karkówki
  • 4 ząbki czosnku
  • 40 g soli peklującej
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • słoiki z szerokim otworem

Wykonanie:

1. Słoiki sterylizujemy. Mięso kroimy do takich rozmiarów, aby zmieściło się w słoikach, które mamy. W każdym jeden cały kawałek mięsa.

2. Następnie mieszamy sól, pieprz, majeranek, wyciśnięty czosnek i nacieramy mięso dokładnie ze wszystkich stron. Przekładamy mięso do naczynia, wstawiamy do lodówki na dwa dni.

3. Po dwóch dniach wkładamy mięso do słoików i zakręcamy pokrywki.

4. Na dnie dużego garna kładziemy ręcznik, na nim ustawiamy słoiki z mięsem i zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików.

5. Garnek przykrywamy pokrywką, zagotowujemy wodę i od momentu gdy rozpocznie wrzeć, gotujemy mięso w słoikach jeszcze 2 godziny na wolnym ogniu.

6. Wyłączamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie słoiki umieszczamy w lodówce do całkowitego stężenia.

Mięso jest kruche, delikatne i pyszne!

Dokładne instrukcje zobaczcie na filmie!

Źródło: swojskie jedzonko/youtube, Miniatura wpisu: swojskie jedzonko/youtube

Idealne ścieżki między grządkami. Nigdy więcej brudu i błota na butach!

Betulina z kory brzozy to potężny związek przeciwnowotworowy