Sezon na truskawki zaraz się zacznie i póki co będziemy je zajadać do oporu.
Ale jeśli zapragniemy zachować je na dłużej musimy je zamrozić, przerobić na konfiturę lub na kandyzowane owoce.
No właśnie. Jeśli dotąd nie robiliście tego przysmaku to lepiej spróbujcie. Są naprawdę pyszne, a dzieciaki za nimi przepadają.
Kandyzowane owoce świetnie nadają się do ciast i deserów, ale same są po prostu wyborne. Wymagaja trochę czasu, ale pracy przy tym niewiele.
Potrzebujecie:
Jak zrobić:
Myjemy truskawki, szypułkujemy i pozwalamy im obeschnąć. W emaliowanym garnku gotujemy wodę z cukrem i odrobina kwasku cytrynowego, do syropu dodajemy truskawki i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
Następnie wyjmujemy truskawki na durszlak i pozwalamy im dobrze wyschnąć. Na blasze wyłożonej pergaminem układamy owoce tak, aby się nie stykały.
Przykrywamy je również pergaminem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 35-45 stopni i suszymy przy otwartych drzwiach. Można też suszyć bez piekarnika, ale potrwa to zależnie od warunków nawet kilka dni (mniej więcej około 3). Na końcu owoce powinny być elastyczne.
Truskawki przechowujemy w szklanym słoiku pod przykryciem.
Syrop z gotowania owoców można zapasteryzować.
Niestety nie udało nam się ustalić jak długo można je przechowywać, ponieważ zawsze znikają w ciągu tygodnia 😉
Smacznego!
Podziel się z innymi!