Moda na zdrowe odżywianie nabiera tempa. Jak często się okazuje to co pozornie zdrowe wcale takie zdrowe nie jest.
Wiele produktów uznawanych za zdrowe okazuje się po przebadaniu, że na dłuższą metę korzyści długofalowe płynące z ich włączenia ich do diety są co najmniej względne, jeśli nie żadne. Inne, którrych szkodliwość demonizowano, po dokładniejszych badaniach okazuje się, że wykazują pozytywne efekty dla naszego zdrowia.
Oto lista produktów, których jedzenie może wpływać na Twoją psychikę inaczej niż mogłeś przypuszczać:
1. Rafinowany ryż zawiera węglowodany instant, dzięki czemu cząsteczki glukozy natychmiast dostają się do krwi. Powodują skoki poziomu cukru, które mają bardzo negatywny wpływ na zdrowie mózgu i układu nerwowego.
2. Popcorn zawiera białko, złoto, fosfor, żelazo i krzem, a także magnez, który umożliwia sprawne działanie układu nerwowego. A witaminy z grupy B, pomagają w depresji i stresie.
3. W tuńczyku jest dużo rtęci, której nadmiar w organizmie może prowadzić do problemów z pamięcią. Zawiera również polichlorowane bifenyle – substancje syntetyczne, które działają jak hormony i zaburzają układ nerwowy.
4. Smalec zawiera rzadki kwas arachidynowy. Znajduje się w tkankach ciała i jest niezbędny do pracy mózgu. Jego działanie pomaga zmierzyć się z chorobą Alzheimera.
5. Zboża zawierają gluten. Przeciwciała do glutenu (związki białkowe, które zakłócają proliferację mikroorganizmów i niszczą emitowane przez nie produkty toksyczne) mogą również atakować dla nas bardzo ważne substancje, których rozregulowanie może powodować ataki paniki i depresję.
6. Ciemna czekolada zawiera flawonoidy – substancje odpowiedzialne za aktywację komórek mózgowych. Ten przydatny przysmak rozszerza naczynia krwionośne, stymuluje mózg i dostarcza mu tlenu.
7. Twardy ser zawiera tyraminę – substancję, która powstaje podczas rozkładu białka i starzenia się produktu. Tyramina znacznie zwiększa ciśnienie krwi i może wywołać migrenę.
8. Pieczone ziemniaki są bogate w potas, który wysyła tlen do mózgu. Ponadto zawiera glukozę, witaminy B i aminokwasy: wszystkie one zwiększają przepływ krwi do głowy, dzięki czemu mózg otrzymuje niezbędną energię.
9. Rośliny strączkowe zawierają kwas garbnikowy, którego nadmiar zapobiega prawidłowemu wchłanianiu naturalnych minerałów, takich jak żelazo. Może to upośledzać dopływ krwi do mózgu i wiązać się z rozwojem niedokrwistości.
10. Kurkumina, główny składnik curry, zawiera wiele przeciwutleniaczy, które zmagają się ze starzeniem mózgu, wspierając funkcje poznawcze, pogarszające się z wiekiem.
11. Szafran zawiera kompleks minerałów, dużą ilość witamin z grupy B, kwas askorbinowy. Poprawia funkcjonowanie mózgu, a nawet leczy zaburzenia nerwowe.
12. Cynamon wspomaga aktywność mózgu dzięki zawartości 3 ważnych składników: alkohol cynamonowy i aldehyd cynamonowy. Zapach cynamonu pomaga nam rozwiązywać zadania wymagające dużej uwagi, pamięci wzrokowej i szybkich reakcji.