Sezon na truskawki rozpoczęty!
Większość z nas lubi jeść same świeże owoce, inni ze śmietaną i z cukrem, a jeszcze inni preferują je w daniach na ciepło – truskawkowej zupie, makaronie z truskawkami czy pierogach.
Ale ten truskawkowy deser nie ma sobie równych. Ze smakiem zjedzą go amatorzy każdej formy jedzenia truskawek.
Przepis jest bardzo prosty, a smak niepowtarzalny za sprawą kruchych ciasteczek. Uwierzcie nam!
Truskawkowy Deser
Składniki:
- 300 g truskawek
- 100 g kruchych ciasteczek
- 400 g naturalnego jogurtu bez dodatków
- 1,5-2 płytki białej czekolady
- 10 g żelatyny
- 50 ml wody
Przygotowanie:
1. Rozpuść żelatynę (10 g) w zimnej wodzie, dokładnie wymieszaj i pozostaw na czas, wskazany na opakowaniu.
2. Truskawki umyj i pokrój na cienkie plasterki. Wyłóż głęboką miskę z owalnym dnem folią spożywczą. Na dnie i bokach miski ułóż jedną warstwę truskawek i odstaw na chwilę.
3. Przygotuj krem! Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i wymieszaj z jogurtem. Jeśli krem nie jest wystarczająco słodki, dodaj trochę cukru pudru.
4. Podgrzej rozpuszczoną żelatynę w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Uważaj żeby nie zagotować, bo wtedy utraci swoje właściwości. Dodaj żelatynę do śmietany i dokładnie wymieszaj.
5. Weź miskę, wyłożoną warstwą truskawek, posmaruj warstwę śmietany, a następnie połóż warstwę ciasteczek. Ciastka mogą być całe lub pokruszone, krakersy lub słodkie, jak wolisz. Kolejna warstwa – to ponownie śmietana. Potem połóż warstwę truskawek. Układaj warstwy, aż wypełnisz miskę, ale pamiętaj, że górna warstwa powinna być z ciasteczek.
6. Wstaw deser do lodówki na co najmniej 3 godziny, jest to możliwe na całą noc. Gdy deser stężeje, przenieś go na tacę, odwróć go do góry nogami, wyjmij folię spożywczą i podawaj.
Wystarczy spojrzeć, jak apetycznie wygląda domowe ciasto truskawkowe bez pieczenia. Cudo!