Jak kupić słodkiego dojrzałego arbuza? Jest na to prosty sposób

Kochasz arbuzy, ale kolejny raz trafiłeś na gąbczasty i suchy, albo niedojrzały i bez smaku?

Podpowiemy Ci jak kupić arbuza słodkiego i dojrzałego.

Przyjrzyj się skórce

Skórka arbuza powinna być zielona z wyjątkiem jasnej plamy na spodzie, którą dotykał on ziemi. Im większa i bardziej żółta plama tym dłużej dojrzewał i większa pewność, że nie został zerwany zbyt wcześnie.

Dotknij skórki

Powinna być mocna i twarda. Jeśli wydaje się miękka, owoc jest nieświeży. Zgrubienia na powierzchni nie mają znaczenia. Nie oznaczają one gorszego smaku arbuza.

Sprawdź czy jest ciężki czy lekki

Arbuz powinien być średniej wielkości. Małe mogą być niedojrzałe, a zbyt duże przejrzałe. Weź w ręce podobnej wielkości owoce i wybierz ten cięższy. Będzie bardziej soczysty i słodszy niż ten lżejszy.

Popukaj palcem

Pewnie nie raz słyszałeś, że arbuza przed zakupem należy opukać. Powinien wydawać głuchy dźwięk coś jak z bębenka. Wiele osób nie jest pewnych czy dźwięk, który słyszą to ten właściwy.

Na telefon z androidem można pobrać darmową aplikację (np. Melonaire), która pozwoli ocenić ten dźwięk. To nie żart. Aplikacja jest bardzo skuteczna.

Jest nawet taka („Watermelon”), która analizuje jasną plamę na spodzie arbuza i na jej podstawie ocenia owoc.

Przyjrzyj się wnętrzu jeśli wybierasz pokrojonego arbuza

Soczysty i dojrzały arbuz ma piękny, intensywny, czerwono-różowy kolor i czarne pestki. (Poza tymi odmian bezpestkowych)

Miąższ nie powinien łatwo się wgniatać pod naciskiem. Zbyt miękki będzie suchy i gąbczasty, albo przeciwnie nie dojrzały.

Mamy nadzieję, że teraz będzie Ci łatwiej wybrać soczysty dojrzały owoc. A może masz własny skuteczny sposób?