Każdego lata kupuję 3 kg porzeczek, aby przygotować kilka butelek tego boskiego napoju

Czarna porzeczka wyróżnia się wśród innych owoców bogatym smakiem, a charakterystyczna kwaskowość sprawia, że ​​idealnie nadaje się do robienia dżemu i nie tylko.

Dziś zapraszamy do wypróbowania przepisu na wino domowej receptury.

W tym przepisie nie ma absolutnie nic skomplikowanego, potrzebny jest tylko czas.

Składniki:

  • Czarne porzeczki – 3 kg
  • Woda – 5 litrów
  • Cukier – 2 kg
  • Przygotowanie:

    1. Pierwszym etapem jest przebranie owoców. Nie można umyć porzeczek, ponieważ usunęlibyśmy naturalne drożdże. Po prostu przebierz owoce, usuwając zepsute, a następnie dokładnie zmiażdż je rękami lub praską.

    2. Rozpuścić 1,5 kg cukru w ​​wodzie i zalej nią porzeczki. 

    3. Do fermentacji wybierz większe naczynie, nie powinno być wypełnione bardziej niż do 2/3 objętości. Zabezpiecz ręce rękawiczkami. Umieść słój w ciepłym miejscu (18-25 stopni).

    4. Pozostaw na 3 tygodnie. Następnie sprawdź napój, dodaj pozostały cukier, jeśli wydaje ci się, że jest zbyt kwaśny, i zostaw go na kolejne 3 tygodnie.

    5. Po 6 tygodniach wino porzeczkowe będzie gotowe, przecedź je i przelej do butelek. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu.

    Ogólnie rzecz biorąc, przygotowanie wina porzeczkowego trwa nie dłużej niż godzinę, ale proces fermentacji jest powolny. Wino porzeczkowe pasuje do mięsa, zwłaszcza do pieczonego i wędzonego i pikantnych potraw, a także do grzybów. Średnio z podanych ilości otrzymasz około 7 litrów.

    Nie zapomnij podzielić się z innymi!

    Źródło i Fotografie: sovkusom