Czarna porzeczka wyróżnia się wśród innych owoców bogatym smakiem, a charakterystyczna kwaskowość sprawia, że idealnie nadaje się do robienia dżemu i nie tylko.
Dziś zapraszamy do wypróbowania przepisu na wino domowej receptury.
W tym przepisie nie ma absolutnie nic skomplikowanego, potrzebny jest tylko czas.
Składniki:
Przygotowanie:
1. Pierwszym etapem jest przebranie owoców. Nie można umyć porzeczek, ponieważ usunęlibyśmy naturalne drożdże. Po prostu przebierz owoce, usuwając zepsute, a następnie dokładnie zmiażdż je rękami lub praską.
2. Rozpuścić 1,5 kg cukru w wodzie i zalej nią porzeczki.
3. Do fermentacji wybierz większe naczynie, nie powinno być wypełnione bardziej niż do 2/3 objętości. Zabezpiecz ręce rękawiczkami. Umieść słój w ciepłym miejscu (18-25 stopni).
4. Pozostaw na 3 tygodnie. Następnie sprawdź napój, dodaj pozostały cukier, jeśli wydaje ci się, że jest zbyt kwaśny, i zostaw go na kolejne 3 tygodnie.
5. Po 6 tygodniach wino porzeczkowe będzie gotowe, przecedź je i przelej do butelek. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu.
Ogólnie rzecz biorąc, przygotowanie wina porzeczkowego trwa nie dłużej niż godzinę, ale proces fermentacji jest powolny. Wino porzeczkowe pasuje do mięsa, zwłaszcza do pieczonego i wędzonego i pikantnych potraw, a także do grzybów. Średnio z podanych ilości otrzymasz około 7 litrów.