Pamiętam dokładnie ten smak rogalika z dzieciństwa. Nigdy bym nie pomyślała, że można takie upiec w domu, gdyby nie film na youtube, który dowodzi, że naprawdę to możliwe.
Są rewelacyjne. Stanowią milą odmianę dla chleba, który piekę regularnie. Rogaliki z tego przepisu są łatwe w wykonaniu, bardzo krótko się je piecze.
Nie ma przy nich wiele pracy, trzeba jedynie trochę poczekać na wyrośnięcie ciasta.
Przepis na domowe rogaliki:
Potrzebujemy:
• 750 gr mąki (typ 450,480 or 500)
• 525 ml mleka
• 10 g of suchych drożdży lub 30 g świeżych
• 10 g soli
• 15 g cukru
Do posmarowania:
• 1 żółtko
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże (suche, jeśli używasz świeżych rozpuść je wcześniej w niewielkiej ilości ciepłego mleka), sól, cukier i lekko ciepłe mleko.
Mieszamy ręką na gładkie, elastyczne ciasto.
Odstaw ciasto ponownie w ciepłe miejsce.
Ciasto dzielimy na 14 małych kulek.
Przykrywamy ściereczką i znów pozwalamy im trochę wyrosnąć.
Wałkujemy każdą na placek o szerokości około 20 cm.
Każdy placek rolujemy. Możemy także wygiąć na kształt rogala, jednak wtedy mniej ich się zmieści na blasze.
Układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
Przykrywamy i zostawiamy do podrośnięcia na 10 minut.
Nacieramy żółtkiem.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 220 stopniach przez 10 minut.
Rogaliki są fantastycznie smaczne i długo zachowują świeżość.
Instrukcja wykonania na filmie: