w

Domowe rogaliki: pieką się tylko 10 minut, a smakują jak z profesjonalnej piekarni!

Pamiętam dokładnie ten smak rogalika z dzieciństwa. Nigdy bym nie pomyślała, że można takie upiec w domu, gdyby nie film na youtube, który dowodzi, że naprawdę to możliwe.

Są rewelacyjne. Stanowią milą odmianę dla chleba, który piekę regularnie. Rogaliki z tego przepisu są łatwe w wykonaniu, bardzo krótko się je piecze.

Nie ma przy nich wiele pracy, trzeba jedynie trochę poczekać na wyrośnięcie ciasta.

Przepis na domowe rogaliki:

Potrzebujemy:

• 750 gr mąki (typ 450,480 or 500)

• 525 ml mleka

• 10 g of suchych drożdży lub 30 g świeżych

• 10 g soli

• 15 g cukru

Do posmarowania:

• 1 żółtko

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże (suche, jeśli używasz świeżych rozpuść je wcześniej w niewielkiej ilości ciepłego mleka), sól, cukier i lekko ciepłe mleko.

Mieszamy ręką na gładkie, elastyczne ciasto.

Odstaw ciasto ponownie w ciepłe miejsce.

Ciasto dzielimy na 14 małych kulek.

Przykrywamy ściereczką i znów pozwalamy im trochę wyrosnąć.

Wałkujemy każdą na placek o szerokości około 20 cm.

Każdy placek rolujemy. Możemy także wygiąć na kształt rogala, jednak wtedy mniej ich się zmieści na blasze.

Układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia.

Przykrywamy i zostawiamy do podrośnięcia na 10 minut.

Nacieramy żółtkiem.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 220 stopniach przez 10 minut.

Rogaliki są fantastycznie smaczne i długo zachowują świeżość.

Instrukcja wykonania na filmie:

Źródło: Moja mala kuhinja/youtube, Miniatura wpisu: Moja mala kuhinja/youtube