Co robicie na obiad mając w lodówce pierś z kurczaka?
Cóż, mięso z kurczaka choć ma niewątpliwą zaletę, że można je szybko przygotować, nie jest szczególnie inspirujące. Dlatego na ogół zamieniamy je w kotleta, lub podsmażamy kawałki kurczaka jako dodatek do warzyw.
Taki sposób obróbki nie wpływa jednak znacząco na smak mięsa. Jednak ten przepis to co innego! Kurczak smakuje w nim cudownie.
Spróbujecie, a pokochacie to danie.
Doskonały przepis na kotlety z kurczaka w sosie śmietanowym z czosnkiem pieczonym w piekarniku.
Potrzebujemy:
• Pierś z kurczaka – 2 sztuki
• 2 jajka
• śmietanka 30 % 150 g
• 1 łyżeczka suszonego czosnku
• posiekana natka pietruszki lub kolendry – 1 łyżeczka
• Słodka papryka – 1 łyżeczka
• Papryka curry, oregano, chili
• Sól dla smaku
• pomidor
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Solimy i dokładnie mieszamy.
Wykładamy mięso do natłuszczonego naczynia do pieczenia.
Rozbijamy jajka i ubijamy je lekko.
Dodajemy śmietanę i przyprawy.
Polewamy kurczaka sosem i mieszamy.
Skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek.
Na wierzchu kładziemy plasterki pomidora.
Posypujemy natką pietruszki (kolendry) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.
Smacznego! Pychota!
Film instruktażowy: