w

Nie smażę już kurczaka, robię go w następujący sposób: Najlepsze mięso z czosnkiem i sosem śmietanowym!

Co robicie na obiad mając w lodówce pierś z kurczaka?

Cóż, mięso z kurczaka choć ma niewątpliwą zaletę, że można je szybko przygotować, nie jest szczególnie inspirujące. Dlatego na ogół zamieniamy je w kotleta, lub podsmażamy kawałki kurczaka jako dodatek do warzyw.

Taki sposób obróbki nie wpływa jednak znacząco na smak mięsa. Jednak ten przepis to co innego! Kurczak smakuje w nim cudownie.

Spróbujecie, a pokochacie to danie.

Doskonały przepis na kotlety z kurczaka w sosie śmietanowym z czosnkiem pieczonym w piekarniku.

Potrzebujemy:

• Pierś z kurczaka – 2 sztuki

• 2 jajka

• śmietanka 30 % 150 g

• 1 łyżeczka suszonego czosnku

• posiekana natka pietruszki lub kolendry – 1 łyżeczka

• Słodka papryka – 1 łyżeczka

• Papryka curry, oregano, chili

• Sól dla smaku

• pomidor

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Solimy i dokładnie mieszamy.

Wykładamy mięso do natłuszczonego naczynia do pieczenia.

Rozbijamy jajka i ubijamy je lekko.

Dodajemy śmietanę i przyprawy.

Polewamy kurczaka sosem i mieszamy.

Skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek.

Na wierzchu kładziemy plasterki pomidora.

Posypujemy natką pietruszki (kolendry) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.

Smacznego! Pychota!

Film instruktażowy:

Źródło i Fotografie: youtube.com