Sok z kapusty przynosi organizmowi wiele korzyści, wskazany jest jako środek wspomagający w ponad 50 chorobach, ponieważ ma właściwości lecznicze. Dlatego przyciągnął wielu zwolenników, którzy polecają go ze względu na jego oczyszczające działanie.
Sok jest bogaty w witaminę K, witaminę C, ryboflawinę, witaminę B6, kwas foliowy, potas, mangan.
Sok z kapusty jest bogatym źródłem witamin K, C, B6 oraz kwasu foliowego. Jest również bogaty w potas i mangan.
Korzyści zdrowotne kapusty są dobrze udokumentowane.
Liczne badania wykazały, że stałe spożywanie soku z kapusty zmniejsza ryzyko otyłości, cukrzycy, chorób serca. Dodatkowo zwiększa poziom energii, wspomaga odchudzanie i łagodzi skutki chorób żołądka.
Sok z kapusty dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów zapobiega nowotworom, obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi, pomaga w przypadku artretyzmu oraz likwiduje bezsenność i depresję.
Zapewne nie przypadnie Ci do gustu od pierwszej próby jego smak, ale możesz sprawić, że będzie bardziej akceptowalny, jeśli dodasz do kompozycji inne składniki.
Prostu posłódź odrobiną miodu, albo połącz z innymi warzywami lub owocami, takimi jak marchewka, cytryna, ogórki czy jabłka.
Jak przygotować świeżo wyciśnięty sok z liści białej kapusty
Czas przygotowania: 10-15 minut
Trudność przepisu: niska
Metoda przygotowania: na zimno
Składniki:
• pół średniej kapusty
• 2 marchewki (opcjonalnie)
• 60 ml czystej wody
Oto jak zrobić sok z kapusty
Przygotuj warzywa: oczyść kapustę z zewnętrznych liści, dobrze umyj i posiekaj, a marchew obierz i pokrój na kawałki. Włóż oba warzywa do sokowirówki, a na koniec dodaj trochę wody. Aby cieszyć się wszystkimi właściwościami soku z kapusty, wskazane jest wypicie go od razu.
Korzyści z soku z kapusty
• Sok z kapusty zawiera wiele witamin i minerałów (A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K, U, fosfor, magnez, żelazo, wapń, potas, jod). Częste spożywanie soku z kapusty zapobiega chorobom żołądka i okrężnicy, ponieważ odtruwa organizm i poprawia trawienie.
• Ten naturalny sok polecany jest osobom z osłabionym układem odpornościowym oraz chcącym schudnąć, ponieważ skutecznie hamuje apetyt.
• Zwalcza anemię, ponieważ dostarcza organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Działa również korzystnie na układ nerwowy, pomagając zmniejszyć utratę pamięci.
• Dodatkowo sok wskazany jest w diecie w przypadku trądziku, ponieważ oczyszcza organizm i zapewnia skórze naturalny blask i zdrowy wygląd.
• Sok kapuściany usuwa wodę zatrzymaną w tkankach oraz obrzęki spowodowane niektórymi chorobami. Ten naturalny sok polecany jest również osobom chorym na grypę, ponieważ niszczy drobnoustroje i przyspiesza gojenie.
Zabiegi z sokiem z kapusty
Lekarstwo na zaparcia: rano i wieczorem wypij szklankę soku z kapusty. Aby uzyskać trwałe rezultaty, stosować tę kurację przez trzy tygodnie.
Rozwiązanie dla osób z wysokim poziomem cukru we krwi: pić pół szklanki soku rano i podczas obiadu. Ten naturalny środek utrzymuje poziom cukru we krwi pod kontrolą.
Naturalne leczenie wrzodów: spożywać przez dwa miesiące pół szklanki soku trzy razy dziennie (rano, w środku dnia i na wieczór).
Aby uspokoić nerwy: pij 150 ml soku przez cały dzień, 50 ml przed każdym głównym posiłkiem.
Liczne badania wykazały, że sok z kapusty ma niezwykłe właściwości zdrowotne. Kapusta była używana do utrzymania ogólnego stanu zdrowia od czasów starożytnych. A dziś to warzywo jest uważane za jeden z najlepszych ludowych remedium na wiele dolegliwości.