Jeśli chcesz zafundować sobie i bliskim coś pysznego, ale jednocześnie nie jesteś gotowy poświęcić dużo czasu na przygotowywanie skomplikowanych deserów, ten przepis jest dla Ciebie.
Z zaledwie kilku składników i w ciągu nie więcej niż 10 minut, możesz przygotować bardzo pyszny deser.
Bez żadnego pieczenia, wystarczy odstawić do zastygnięcia.
Do jego przygotowania potrzebne będą:
- mleko kondensowane – 380 ml;
- gorzka czekolada – tabliczka 100 g;
- masło – 10 g
- orzechy włoskie – 100 g
Mleko kondensowane podgrzać na małym ogniu ciągle mieszając i dodać do niego czekoladę.
Kontynuując podgrzewanie mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Do gorącej masy dodaj masło, następnie orzechy i dobrze wymieszaj.
Wyłóż słodką masę na pergamin i uformuj z niej gruby wałek.
Wstaw do lodówki do czasu aż całkowicie ostygnie i stężeje.
Deser można przygotować w silikonowej foremce.
Podawaj deser pokrojony na plasterki.
Oto druga, biała wersja tego deseru, do przygotowania której potrzebne są:
- mleko kondensowane – 380 g;
- biała czekolada – 140 g;
- orzechy włoskie – 140 g;
- suszone wiśnie – 60 g.
Metoda przygotowania jest dokładnie taka sama jak w pierwszym przepisie: wystarczy wymieszać wszystkie składniki, wyłożyć do foremki lub na papier i odstawić do lodówki do zastygnięcia.