w

Spróbuj przygotować cytryny w ten sposób, a już nigdy nie zjesz świeżych cytryn

Po spróbowaniu cytryn przygotowanych według tego przepisu smak świeżych cytryn przestanie być atrakcyjny.

Wyjątkowe połączenie przypraw plus nuty ostrej papryki sprawiają, że smak cytryny jest niezwykły i jeszcze bardziej intensywny.

Przygotowanie cytryn zajmie nie więcej niż 20 minut, można je przechowywać w chłodnym miejscu do 1 roku.

Konserwowane cytryny – przepis

Składniki na cytryny w słoiku:

  • cytryny – 1,5 kg;
  • ostra papryka – 1 szt;
  • liść laurowy – 1 liść na słoik;
  • nasiona kopru – 1 łyżeczka na słoik;
  • nasiona kolendry – na każdy słoik 0,5 łyżeczki;
  • czarny pieprz – ćwierć łyżeczki na słoik;
  • czosnek – 2-3 ząbki na słoik;
  • sól (gruba, niejodowana) – na każdy słoik 2 łyżeczki;
  • zimna woda.

Przygotowanie:

Wszystkie cytryny dokładnie wyszoruj szczoteczką zanurzoną w sodzie oczyszczonej, umyj i osusz ręcznikiem papierowym.

Pokrój cytryny w pierścienie i usuń pestki.

Pokrój ostrą paprykę w cienkie pierścienie.

W przygotowanym 1-litrowym szklanym słoju umieść 1 liść laurowy, 1 łyżeczkę nasion kopru, ćwierć łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach, 0,5 łyżeczki nasion kolendry, 2-3 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę soli i trochę ostrego pieprzu.

Napełnij słoiki cytrynami, posyp 2 łyżeczkami soli. W ten sposób ułóż wszystkie cytryny.

Wciśnij cytryny do słoika, pozostawiając jak najmniej powietrza. Posyp na wierzchu 1 łyżeczką soli. Zalej zimną wodą. Następnie wciśnij cytryny do słoika, tak aby pokryły się wodą.

Najlepiej używać słoików ze szklana pokrywą na zawiasach z gumową uszczelką lub wieczek z tworzywa. Solanka szybko koroduje zakręcane pokrywki.

Zamknij słoiki i dobrze wstrząśnij, aby wymieszać składniki. Pozostaw cytryny na około tydzień w chłodnej temperaturze pokojowej, a następnie przenieś do lodówki lub piwnicy na co najmniej 3 tygodnie, aż skórka cytryny zmięknie.

Podczas przechowywania w lodówce od czasu do czasu odwracaj słoik do góry dnem.

Ich smak nie pozostawia nikogo obojętnym.

Do czego używać cytryn ze słoika

Konserwowane cytryny od dawna są częścią kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej, chociaż większość ludzi kojarzy je z kuchnią północnoafrykańską, a zwłaszcza marokańską, oraz słynnym tagine z kurczakiem.

Marynowane cytryny dodają smaku gulaszom, zupom i wielu innym.

Pokrojone na małe kawałki można dodać do gotowanych potraw, kanapek, sałatek, skropić nimi szaszłyki z łososia i kurczaka.

Szefowie kuchni dodają posiekaną skórkę do owoców morza. Smak peklowanej cytryny dobrze komponuje się z łososiem, stekami, marchwią, oliwkami, pietruszką, ryżem, ziemniakami, kuskusem.

Jak ich użyć

Aby użyć konserwowanych cytryn do gotowania, wyjmij jedną ze słoika i opłucz, aby usunąć sól. Cienko pokrój lub posiekaj zakonserwowaną skórkę z cytryny. Zależnie od potrzeby można też użyć miąższu lub solanki. Trzeba tylko ostrożnie dobierać ilość z powodu soli.

Szaszłyki, grillowaną rybę, steka polać sokiem, posiekaną cytrynę dodać do grillowanych warzyw. Można dodać do masła i nadać mu bardzo ciekawy smak.

Cytryny smakują fantastycznie w sosie jogurtowym dodanym do sałatki z fety, jarmużu i ciecierzycy.

Freska ze świeżymi pomidorami, świeżą porwaną bazylią, oliwkami i konserwowanymi cytrynami z łyżeczką pasty anchois i doprawiona oliwą i białym octem balsamicznym, pozwoli poczuć się jak w raju! Podawać z opiekanymi bułkami brioche.

Podobnie zachwyci tagliatelle z sosem cytrynowym ze śmietanki, parmezanu i konserwowanej cytryny.

Solanka cytrynowa jest świetna w krwawej mary. A cytryna ze słoika, z godnością zastąpi świeżą jako dodatek do ginu z tonikiem.

Ogranicza nas tylko wyobraźnia!

Źródło: @MelissaMirFOOD/youtube, simplyrecipes.com, themediterraneandish.com Miniatura wpisu: @MelissaMirFOOD/youtube