w

Czosnek, miód i cytryna: cudowny eliksir, który chroni przed przeziębieniem i grypą, wzmacnia odporność i oczyszcza naczynia krwionośne

Od czasów starożytnych czosnek uważany był za penicylinę biednych ludzi, a połączenie z miodem i cytryną znacząco wzmacnia jego działanie przeciwbakteryjne.

Allicyna z czosnku pomaga oczyścić naczynia krwionośne, obniżyć poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, a co za tym idzie lepsze krążenie krwi.

Miód ma właściwości antybakteryjne, antybiotyczne, antyseptyczne, przeciwgrzybicze i konserwujące.

Cytryna jest bogata w minerały takie jak: potas, wapń, fosfor i magnez i chociaż jest kwaśna, jest pokarmem, który w organizmie ulega odczynowi zasadowemu.

Macerat czosnku, miodu i cytryny to naturalny środek o licznych korzyściach dla organizmu. Ma działanie tonizujące, uodporniające, detoksykujące. Obniża też poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, sprzyja eliminacji tłuszczu brzusznego.

Maceracja czosnku, miodu i cytryny

Składniki:

  • 5-20 ząbków czosnku
  • 100 g surowego miodu
  • 5-6 plasterków cytryny pokrojonych w okrąg i cienką warstwę
  • słoiczek 150 ml

Wykonanie:

Obieramy czosnek. Wybieramy tylko te ząbki czosnku, które nie mają oznak zepsucia. Ząbki czosnku można lekko rozgnieść łyżką, tak, aby lekko pękły.

Następnie myjemy cytryny i kroimy na cienkie plasterki.

Do słoika wkładamy plasterki cytryny, czosnek i miód, warstwami: kładziemy plasterek cytryny, wrzucamy kilka ząbków czosnku (lekko rozgniecionych łyżką) i zalewamy miodem. Powtarzamy, aż słoiczek będzie pełny.

Na koniec zamykamy słoik pokrywką lub zatykamy folią i gumką.

Pozostawiamy do maceracji na 2 tygodnie w lodówce, po czym można użyć.

Uwagi

Najlepiej użyć naturalnego, nieskrystalizowanego miodu pszczelego, możliwie jak najbardziej płynnego, aby dobrze rozprzestrzenił się pomiędzy ząbkami czosnku i aby nastąpiła fermentacja/maceracja.

Przechowywanie i trwałość

Preparat można przechowywać w lodówce do 3-4 miesięcy, przechowywany w temperaturze pokojowej zaleca się spożyć jak najszybciej w ciągu 3-7 dni.

Stosowanie

W celach profilaktycznych zażywaj 1 łyżkę stołową z 1-2 ząbkami czosnku i kawałkiem plasterka cytryny, zwykle rano, na czczo.

W poważniejszych sytuacjach można przyjmować aż do 5 łyżek dziennie.

Zalecane są kuracje trwające 2-4 tygodnie z przerwami co najmniej 2 tygodniowymi!

U dzieci dawki będą znacznie niższe (zwykle o połowę lub nawet mniejsze, w zależności od wieku). Preparat nie jest zalecany dla dzieci do 3. roku życia.

Przeciwwskazania

Przeciwwskazany dla alergików, osób z problemami żołądkowymi, osób z zaburzeniami krzepnięcia krwi. A także planujących zabiegi chirurgiczne, co najmniej 10 dni przed i po zabiegu.

Zalecana ostrożność. Preparat zwiększa kwasowość żołądka i może wchodzić w interakcje z antykoagulantami, aspiryną i innymi lekami.

Źródło: leacurivechi.ro, Miniatura wpisu: freepik.com