w

Jak łatwo naostrzyć tarkę

Tarka to urządzenie, które często używane szybko się tępi i utrudnia pracę. Dobrze naostrzona wymaga połowę mniejszego wysiłku włożonego w tarcie produktów.

Nie trzeba jej wymieniać na nową. Warto przywrócić jej ostrość tym bardziej, że jest to naprawdę łatwe, a wszystko, co potrzebne, znajduje się w kuchni!

Jest kilka metod ostrzenia, trzeba tylko wybrać najbardziej dostępną, odpowiednią i wygodną.

Metoda pierwsza

Pierwsza metoda to przywrócenie ostrości za pomocą śrubokrętu. Ta metoda sprawdzi się wówczas, gdy tarka jest ze stosunkowo cienkiego materiału, a używana jest ze zbyt dużą siłą nacisku. Wówczas wygięte elementy tnące ulegają wciśnięciu i tarka nie tnie dobrze wydając się stępioną.

Aby to naprawić, za pomocą śrubokręta zęby lekko unosi się do góry, dzięki czemu wystając należycie stają się ostrzejsze.

To samo można zrobić przy użyciu noża.

Metoda druga

Drugą metodą jest ostrzenie. Te metodę wybieramy, gdy zęby wystają należycie, ich końcówki jednak zostały stępione. Ostrzenie można wykonać przy pomocy folii aluminiowej.

Zwiń kulkę z folii i zetrzyj ją. Zęby staną się znacznie ostrzejsze!

Ostrzenie można także wykonać przy pomocy naczyń ceramicznych (kubek, miseczka, talerzyk itp.). W ten sam sposób można naostrzyć również nóż.

Wystarczy kilka razy potrzeć ceramicznym spodem o tarkę, a stanie się zauważalnie ostrzejsza.

Niekiedy istnieje konieczność zastosowania zarówno odginania jak i ostrzenia.

Fotografie: Smakdnia.pl