Syrop z pokrzywy z miodem uznawany jest za prawdziwy eliksir orzeźwiający i odmładzający organizm: działa detoksykująco, tonizująco, zwalcza anemię, stres.
Pokrzywy ogólnie wspomagają walkę z wszelkimi procesami zwyrodnieniowymi. Są bogate w żelazo, potas i magnez oraz posiadają znaczną zawartość witamin z grupy B: B1 i B3, witaminy C, witaminy A, witaminy K. Żelazo jest najważniejszym pierwiastkiem w tworzeniu hemoglobiny. Pokrzywa zawiera także: wapń, sole wapnia, krzem, fosforany.
Macerowane pokrzywy z miodem to idealny syrop na sezonowe osłabienie!
Dobroczynne działanie syropu pokrzywowego z miodem:
- detoksykujący
- tonizujący
- witaminizujący
- środek pobudzający krążenie krwi
- zwalcza anemię
- zwalcza stres
- chroni oczy
- wspiera układ nerwowy
- pomaga zwiększyć odporność
- korzystny w walce z reumatyzmem i artretyzmem
- korzystny przy schorzeniach układu moczowego
- pomaga w łagodnym stanie przerostu prostaty
- kamica nerkowa
- łagodzenie hemoroidów
- oczyszcza krew
- znacząco zmniejsza objawy alergii
- zapobiega wypadaniu włosów
- astma, zapalenie oskrzeli, kaszel
- pobudzenie wydzielania żółci, trzustki, żołądka i jelit
Syrop z pokrzywy z miodem
Składniki
- 20-50 surowych pędów pokrzywy (świeże końcówki liści pokrzywy)
- 250-300 g miodu
- słoik 400g
Przygotowanie
Dokładnie umyj, a następnie drobno posiekaj pokrzywy. Posiekane pokrzywy włóż do słoika tak, aby był pełny w 3/4.
Pozostałą objętość uzupełnij płynnym miodem, wymieszaj drewnianą łyżką, tak aby jak najlepiej ujednolicić preparat.
Zamknij słoik i pozostaw do maceracji na 30 dni w chłodnym, ciemnym i dobrze wentylowanym miejscu.
Po maceracji mieszaninę przesącza się przez sitko lub gazę.
W ten sposób uzyskuje się bardzo zdrowy, gęsty, zielonkawy syrop, który przelewamy do słoiczka, który następnie zamykamy hermetycznie pokrywką.
Syrop jest gotowy. Po odcedzeniu zostaje w gazie/sitku bardzo dużo wartościowej esencji, która można przelać wodą, aby wydobyć jak najwięcej maceratu.
Otrzymuje się w ten sposób rzadszy syrop, który również przechowuje się w słoiczku z pokrywką.
otrzymujemy 2 słoiczki syropu, jeden mocno zagęszczony i jeden rzadki, otrzymany poprzez przefiltrowanie wodą.
Syrop przechowujemy w lodówce.
Sposób użycia
Aby zwiększyć naturalną odporność organizmu, należy przyjmować łyżkę syropu z pokrzywy 3 razy dziennie przed posiłkami, na pusty żołądek.