w ,

SYROP POKRZYWOWY Z MIODEM – eliksir orzeźwiający i odmładzający organizm

Syrop z pokrzywy z miodem uznawany jest za prawdziwy eliksir orzeźwiający i odmładzający organizm: działa detoksykująco, tonizująco, zwalcza anemię, stres.

Pokrzywy ogólnie wspomagają walkę z wszelkimi procesami zwyrodnieniowymi. Są bogate w żelazo, potas i magnez oraz posiadają znaczną zawartość witamin z grupy B: B1 i B3, witaminy C, witaminy A, witaminy K. Żelazo jest najważniejszym pierwiastkiem w tworzeniu hemoglobiny. Pokrzywa zawiera także: wapń, sole wapnia, krzem, fosforany.

Macerowane pokrzywy z miodem to idealny syrop na sezonowe osłabienie!

Dobroczynne działanie syropu pokrzywowego z miodem:

  • detoksykujący
  • tonizujący
  • witaminizujący
  • środek pobudzający krążenie krwi
  • zwalcza anemię
  • zwalcza stres
  • chroni oczy
  • wspiera układ nerwowy
  • pomaga zwiększyć odporność
  • korzystny w walce z reumatyzmem i artretyzmem
  • korzystny przy schorzeniach układu moczowego
  • pomaga w łagodnym stanie przerostu prostaty
  • kamica nerkowa
  • łagodzenie hemoroidów
  • oczyszcza krew
  • znacząco zmniejsza objawy alergii
  • zapobiega wypadaniu włosów
  • astma, zapalenie oskrzeli, kaszel
  • pobudzenie wydzielania żółci, trzustki, żołądka i jelit

Syrop z pokrzywy z miodem

Składniki

  • 20-50 surowych pędów pokrzywy (świeże końcówki liści pokrzywy)
  • 250-300 g miodu
  • słoik 400g

Przygotowanie

Dokładnie umyj, a następnie drobno posiekaj pokrzywy. Posiekane pokrzywy włóż do słoika tak, aby był pełny w 3/4.

Pozostałą objętość uzupełnij płynnym miodem, wymieszaj drewnianą łyżką, tak aby jak najlepiej ujednolicić preparat.

Zamknij słoik i pozostaw do maceracji na 30 dni w chłodnym, ciemnym i dobrze wentylowanym miejscu.

Po maceracji mieszaninę przesącza się przez sitko lub gazę.

W ten sposób uzyskuje się bardzo zdrowy, gęsty, zielonkawy syrop, który przelewamy do słoiczka, który następnie zamykamy hermetycznie pokrywką.

Syrop jest gotowy. Po odcedzeniu zostaje w gazie/sitku bardzo dużo wartościowej esencji, która można przelać wodą, aby wydobyć jak najwięcej maceratu.

Otrzymuje się w ten sposób rzadszy syrop, który również przechowuje się w słoiczku z pokrywką.

otrzymujemy 2 słoiczki syropu, jeden mocno zagęszczony i jeden rzadki, otrzymany poprzez przefiltrowanie wodą.

Syrop przechowujemy w lodówce.

Sposób użycia

Aby zwiększyć naturalną odporność organizmu, należy przyjmować łyżkę syropu z pokrzywy 3 razy dziennie przed posiłkami, na pusty żołądek.

Źródło: leacurivechi.ro, miniatura wpisu: freepik.com